ANNONS FRÅN COMSOL

Simuleringarnas motsvarighet till GPS

Nya COMSOL Compiler skapar fristående simuleringsapplikationer som kan köras helt utan licens.

Hur många av oss vet egentligen exakt hur en GPS fungerar?

Publicerad Senast uppdaterad

Experter har utvecklat den bakomliggande tekniken och apputvecklare utnyttjar funktionaliteten. Slutanvändarna använder teknologin genom en knapptryckning. Vi behöver helt enkelt inte förstå tekniken till fullo för att kunna dra nytta av vad experterna har utvecklat. Är det möjligt att göra något liknande med numeriska simuleringar? Det är svenska mjukvaruföretaget COMSOL säkra på.

Det finns fortfarande mängder av företag som skulle kunna skaffa sig enorma fördelar genom att använda virtuella prototyper. Tyvärr saknar många både tid, pengar och kompetens för att komma igång. COMSOL har gått i bräschen för att göra avancerade simuleringar mer tillgängliga genom att låta experter skapa lättanvända, specialiserade applikationer som sedan kan köras av vem som helst. 

- COMSOL Multiphysics har snart funnits på marknaden i 20 år och jag skulle vilja påstå att det är en av världens bästa motorer för att lösa kopplade partiella differentialekvationer med finita elementmetoden. Visserligen finns det nuförtiden lättanvända gränssnitt som gör livet mycket enklare, men tyvärr är vi ändå alldeles för få som kan behärska ett simuleringsprogram. Det här utgör en begränsning. Inte bara för oss på COMSOL utan också på alla de företag som skulle kunna utnyttja teknologin, säger Daniel Ericsson på COMSOL.

Den bakomliggande tanken är alltså att öppna upp COMSOL Multiphysics så att hundratusen användare kan skapa egna simuleringsapplikationer, som de sedan kan dela med sig av. För fyra år sedan lanserades utvecklingsverktyget Application Builder som är en del av COMSOL Multiphysics.

- Sedan lanseringen av Application Builder har tusentals simuleringsappar utvecklats av våra kunder från världens alla hörn. Apparna sprids via mjukvaran COMSOL Server som är den hubb där företagen administrerar användandet, lastbalanserar beräkningsresurser och tar hand om versionshanteringen. Slutanvändarna kör sedan de specialiserade apparna i en webbläsare.

I det senaste numret av tidningen COMSOL News 2018 kan vi läsa om hur företagen har börjat använda sig av simuleringsappar. Ett exempel kommer från det amerikanska läkemedelsföretaget Amgen som har utvecklat appar för torkning, sterilisationsprocesser och autoinjektorer. Totalt sett har Amgen drygt 10 olika appar utdelade via COMSOL Server. Världens största tillverkare av mikrolitografi som används för bildskärmar och halvledare, ASML i Holland, har utvecklat en app för analys av lager. NRC i Canada använder appar för att förhindra galvanisk korrosion i aluminium som används för lättkonstruktioner. Ytterligare exempel kommer från FZG i Tyskland som har utvecklat en app för att simulera smörjning av kugghjul och fordonstillverkaren Mahindra från Indien använder appar för att simulera chassikonstruktioner.

Hittills har simuleringsapparna mestadels alltså använts internt på företagen. Framförallt som en del av utvecklings- och designprocessen, men också som hjälp vid teknisk försäljning. Med tiden kommer apparna att nå ut till verkstadsgolven, till byggen eller som tillhörande mjukvara för maskinutrustning. Slutligen kommer även privatpersoner att börja använda sig av dem.

- Baserat på den feedback vi har fått finns det många som vill kunna leverera en simuleringsapplikation som en fristående fil eller snarare program. Detta har vi löst med den nya produkten COMSOL Compiler som vi lanserade i oktober. När applikationen är klar krävs det bara två knapptryckningar för att få ut en exekverbar fil som kan levereras till vem som helst i värden. Den fristående applikationen körs helt gratis på Windows, Mac eller Linux.  

COMSOL Compiler gör alltså precis som det låter. Den låter COMSOL-användaren kompilera den egenutvecklade applikationen och slutresultatet blir ett fristående program. Till sin arsenal har applikationsutvecklaren en av världens främsta produkter för FEM- och CFD-simuleringar samt multifysik. På så sätt öppnas en helt ny marknad för hur simuleringar kommer användas och vi är bara i början av teknikskiftet.

FAKTA:

COMSOL levererar simuleringsmjukvara som används inom forskning och utveckling. Kunderna finns inom alla olika typer av företag, forskningslaboratorier och universitet. COMSOL Multiphysics®, COMSOL Server™ och COMSOL Compiler™ är svenskutvecklade mjukvarumiljöer för modellering och simulering av fysikaliska system. En speciell styrka är förmågan att ta hänsyn till kopplade fenomen, vilket kallas multifysik. Tilläggsprodukterna utökar simuleringsplattformen för applikationer inom elektromagnetism, mekanik, strömningsmekanik och kemi. COMSOL Multiphysics® kan länkas mot de vanligaste tekniska beräknings- och CAD-verktygen. COMSOL grundades i Stockholm 1986 och har idag cirka 500 medarbetare på 19 kontor runt om i världen.

För mer information: www.comsol.se