ANNONS FRÅN INGENJÖRSFÖRDOMAR

SEB – Äldre än Dagny men unga i sinnet

Är SEB:s personalstyrka vitare än ett Lars Winnerbäck-event? I senaste avsnittet av Ingenjörsfördomar får vi svar på detta och mycket mer.

Publicerad Uppdaterad

I webbserien Ingenjörsfördomar testar programledaren Emil Persson sina fördomar på personer som innehar olika ingenjörsroller. Denna gång är det SEB:s tur att bemöta hans förutfattade meningar.

I varsin fåtölj sitter Martina Nordenson, chief people & organization officer på SEB:s innovationsstudio SEBx och Petra Barkeby, head of trading area inom technology på SEB. Emil Persson sitter mitt emot och är ivrig att testa hur väl hans teorier stämmer.

– Visst är det så att er teknik är äldre än Dagny? frågar Emil vid ett tillfälle.

Han är övertygad om att alla pennor är fastkedjade och att det inte har hänt mycket inom bankväsendet under de senaste hundra åren. Martina Nordenson och Petra Barkeby skrattar.

– Tvärtom. På SBX där jag jobbar, fungerar vi som ett startup inom SEB. Vi har i uppdrag att bara bygga ny teknik och förbättra existerande tjänster. Fastkedjade pennor har jag inte sett sedan 2003, säger Martina Nordenson.

– Det ser likadant ut hos oss. Vissa tycker det är jättekul att arbeta med de gamla metoderna, men vi måste använda ny teknik för att kunna konkurrera. Det är styrkan med oss. Vi blandar gammalt med nytt och har något för alla, säger Petra Barkeby.

Se hela avsnittet här!

Olika bakgrunder uppmuntras

Vid ett annat tillfälle undrar Emil Persson huruvida SEB implementerar ett mångfaldstänk inom sin verksamhet. Martina Nordenson förklarar att hennes avdelning dels består av medarbetare med 17 olika nationaliteter, dels att 40 procent av dem är kvinnor.

– Vi har fortfarande en bit att gå, men vi har fler tjejer än vad som räknas som branschstandard, säger hon.

Petra Barkeby menar vidare att intresset för ingenjörskap hos kvinnor måste börja tidigt.

– Man måste locka fler kvinnliga ingenjörer till utbildningar. Det börjar redan på högstadiet, säger hon.

Ingenjörskapet – ett tråkigt tidsfördriv?

Trots att hans fördomar inte verkar stämma särskilt väl överens med verkligheten, undrar Emil Persson vidare ifall inte ingenjörsrollen på en bank är ungefär lika stimulerande som att stirra in i en mikrovågsugn.

– Det är det verkligen inte. Man kan aldrig planera sin dag, utan det händer oväntade saker hela tiden, skrattar Petra Barkeby.

– För att man ska trivas hos oss krävs det att man har ett dynamiskt mindset, tillägger Martina Nordensson.

SEB:s avsnitt av Ingenjörsfördomar finns nu på Youtube och nya avsnitt släpps varannan vecka. Se hela avsnittet här.

Annonsinformation

Ingenjörsfördomar är webbserien som låter Sveriges största arbetsgivare för ingenjörer slå hål på – eller bekräfta – fördomarna om deras bransch och ingenjörerna som arbetar i den. Programledare är Emil Persson som bland annat driver den populära podcasten Fördomspodden. Ingenjörsfördomar produceras av contentbyrån Borg Owilli. Det här avsnittet är ett betalt samarbete med SEB.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se