ANNONS FRÅN SEK SVENSK ELSTANDARD
Sätter standarden för framtidens elektroteknik
På uppdrag av regeringen ansvarar SEK Svensk Elstandard för all standardisering inom det elektrotekniska området. Ett viktigt uppdrag som driver på utvecklingen – inte minst när det gäller digitalisering och smart industri.
I dag är omkring 800 experter från olika svenska företag, myndigheter, skolor och organisationer involverade i SEK Svensk Elstandards ideella verksamhet, vars uppgift är att ta fram standardiseringar för allt från klockbatterier till kärnkraftsgeneratorer.
Experterna sitter med i tekniska kommittéer som har olika ansvarsområden och representerar Sverige internationellt. Det är särskilt viktigt för ett litet och exportberoende land som Sverige att delta i det internationella standardiseringsarbetet, menar Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
– SEK Svensk Elstandard arbetar med internationellt fokus för att nya standardiseringar ska vara gångbara även internationellt. Då får arbetet största möjliga genomslag. Det är väldigt viktigt att Sverige som land hävdar sin marknad och sin industri för att kunna fortsätta ligga i framkant, säger han.
Det är frivilligt att delta i standardiseringsarbetet, men genom att skicka en representant från sin egen organisation ges stora möjligheter att påverka framtidens tekniska regler och internationella standarder.
– Genom att engagera sig i arbetet för att ta fram nya och förbättrade standarder får man en större kontroll på sin egen verksamhet. Med insyn i hur utvecklingen kommer se ut är det mycket lättare att ta långsiktiga beslut, och kostnader och investeringar blir tydligare i kalkylen. I slutändan handlar det om att inte lämnas utanför när framtiden väl är här, säger Thomas Korssell.
Mycket av SEK Svensk Elstandards arbete genomsyras av Industri 4.0, digitaliseringens framfart inom automatisering, maskininlärning och realtidsdata.
– Vi pratar mycket om utvecklingen av en tvillingverkstad som kompletterar den fysiska verkstaden där själva tillverkningsprocessen sker. Genom att samla in information från den fysiska verkstaden med sensorer kan man i realtid se trender, förvarna om det krävs ett produktionsstopp och planlägga en bättre struktur för sin produktion, säger Thomas Korssell.
En önskad effekt med den digitala tvillingen är den ska generera så pass stora ekonomiska fördelar att företag som genomgår den här digitala transformeringen ska kunna hämta hem outsourcad produktion till Sverige.
– I coronapandemins spår har risktänkandet kring produktion utomlands vuxit. Att enbart ha produktion utanför Sverige sätter sina begränsningar när sådana här globala problem uppstår. Frågan om digitala tvillingar och att satsa på en smartare och mer digital industri är därför högaktuell, säger Thomas Korssell.