ANNONS FRÅN LINKÖPINGS UNIVERSITET
Satsning har gett världsledande forskning i Linköping
På Linköpings universitet har regeringens satsning på strategiska forskningsområden slagit väl ut. Forskningen på laboratoriet för avancerade funktionella material, AFM, har lett till innovationer, patent och avknoppningsföretag.
För att stärka svensk forskning beslutade alliansregeringen att från och med 2010 satsa långsiktigt på strategiska områden där svensk forskning bedöms vara en del av, eller ha potential att bli en del av, den internationella forskningsfronten. En satsning som den rödgröna regeringen valde att förlänga 2016.
En av de 43 miljöer i Sverige som ansågs hålla internationell toppklass var miljön för materialforskning vid Linköpings universitet. Med stöd från regeringen har universitetet byggt upp ett laboratorium för avancerade funktionella material, AFM.
– Huvudmålet med AFM är att skapa processer som gör det möjligt att utveckla material på beställning. Med dagens teknik tar det upp mot 20 år att utveckla ett nytt material vilket betyder att produktutvecklare måste välja ett redan existerande material till sina produkter. Vi vill korta utvecklingstiden för material till endast 5–6 år. Då är vi nere på en tidslängd som möjliggör för produktutvecklare att beställa ett nytt material för sina projekt, säger Igor Abrikosov, föreståndare för AFM och professor i teoretisk fysisk vid Linköpings universitet.
Läs mer: Det här är AFM vi Linköpings universitet.
Bilateralt samarbete med industrin
Arbetet vid AFM sker i ett nära samarbete med både stora och små aktörer inom industri och sjukvård.
– Det är en stor mängd forskare inom AFM som genom ett bilateralt samarbete med industrin och sjukvården får både inspiration och en förståelse för deras behov. Utbytet med industrin, likväl som arbetet mot vårt huvudmål, möjliggörs av den starka interdisciplinära grundforskningen vid AFM, något som även har lett till avknoppade företag, säger Johanna Rosén, vice föreståndare för AFM och professor i materialfysik vid Linköpings universitet. Hon fortsätter:
– Men det handlar inte bara om industrins behov, utan också om allmänna samhällsförbättringar och vi arbetar mot FN:s hållbarhetsmål.
En mötesplats för olika kunskaper
AFM är en interdisciplinär miljö och en mötesplats för forskare, industri och doktorander från den doktorandskola som är kopplad till laboratoriet.
– Det är en riktigt stark forskningsmiljö som har gett upphov till flertalet publiceringar som även citeras flitigt. Vår miljö får även internationell uppmärksamhet, säger Igor Abrikosov.
Det är tre institutioner som är involverade i AFM – Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM), Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN) samt Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI).
– Tack vare blandningen av discipliner inom AFM, som gör att vi kan blanda olika kunskaper och material, och samarbetet med industrin kan vi göra verklig skillnad, säger Johanna Rosén.