ANNONS FRÅN SAMSUNG

Samsung Sveriges produktchef om nya Galaxy S10

NyTekniks läsare har fått möjlighet att skicka in frågor till Samsung Sveriges produktchef på mobilsidan, Andreas Bergqvist, med anledning av släppt av Galaxy S10. Andreas Bergqvist ger svar om prestanda, AI och batteritid samt vad som skiljer nya Galaxy S10 från tidigare Galaxy-modeller.

Publicerad Uppdaterad

I slutet på februari presenterade Samsung tre nya smartphone-modeller, Galaxy S10, Galaxy S10+ och Galaxy S10e. De nya telefonerna släpptes på den svenska marknaden den 8 mars och har tagits väl emot av kritikerna. Bland nyheterna som lyfts finns större skärm, trådlös laddning, bättre kamera och ökad biometrisk säkerhet. AI-teknik används även för att både förbättra användarupplevelsen och batteritiden.

Många av NyTekniks läsare har frågat varför man ska välja att uppgradera från en tidigare Galaxy-modell till nya Galaxy S10. Andreas Bergqvist menar att Samsungprodukter är utvecklade för att hålla i flera år, men om man känner ett behov av en uppdatering eller är sugen på en större upplevelse så är Galaxy S10 ett självklart val på marknaden.

- På Galaxy S10 täcker den omslutande skärmen över 90 % av framsidan på telefonen. Det skapar en helt ny upplevelse med mer dynamisk färgåtergivning som passar både för underhållning och jobb. De största uppdateringarna på telefonen är batteridelning, proffskamera med ultravidvinkel och fingertrycksavläsaren. Gränssnittet har även uppdaterats för att göra användandet enklare för konsumenter, särskilt med ett en-hands-grepp. De mest använda knapparna är smidigt placerade på nedre delen av skärmen för lättare åtkomst, förklarar Andreas Bergqvist.

På frågan om vad Andreas Bergqvist själv tycker är den mest intressanta utvecklingen med Galaxy S10 svarar han kameran.

- Jag tycker att det är fantastiskt att vi kan fortsätta utveckla mobilkameran ännu mer. Galaxy S10 är den första S-serien som har tre kameror på baksidan och kan ta utmärkta bilder oavsett situationen. Ultravidvinkel-linsen återspeglar samma synfält som det mänskliga ögat och kan används för vackra vyer. För att komma närmare objektet har vi en kamera med 2x optisk zoom. Den fantastiska huvudkameran med dubbla bländare kan likt det mänskliga ögat justera hur mycket ljus som släpps in på själva sensorn för att få exakt rätt ljusmängd. Sen har vi även gjort genombrott i videostabilisering genom att kombinera optisk bildstabilisering med intelligent mjukvara, säger Andreas Bergqvist.

Läs mer och beställ nya Galaxy S10 här!

Frågor och svar om Galaxy S10

Hur fungerar den biometriska fingertrycksavläsaren?

Fingeravtrycksavläsaren är en ingenjörskonst och använder ultraljud för att få en 3D-bild av ditt finger. Allt detta sker dessutom under skärmen. På så vis får man en naturlig upplåsning av telefonen så fort man sätter tummen på skärmen. Tack vare tekniken med ultraljud är den även säker och har som första telefonen fått FIDO-certifiering för biometrisk identifiering.

Vilken skärmstorlek har de olika Galaxy S10-modellerna?

Skärmstorleken på Galaxy S10e är 5,8", på Galaxy S10 6,1" och på Galaxy S10+ 6,4".

Är glaset stötsäkert?

Galaxy S10 är utrustad med det tåligaste glaset som någonsin använts på en Galaxy-produkt, Gorilla Glass 6. För ökad tålighet levereras också telefonen med ett skärmskydd som läggs till i fabrik. Det är en tunn plastfilm som kan skydda mot repor och småstötar, och som enkelt kan bytas ut.

Är Samsung S10 IP-klassad (vattentålig)?

Galaxy S10 är vattentålig ner till 1,5 meters djup i 30 minuter. Det motsvarar en IP-klassning på IP68.

Vad har telefonen för batterikapacitet?

Batterikapaciteten har förbättrats; Galaxy S10e har 3100mAh, Galaxy S10 har 3400mAh och Galaxy S10+ har 4100mAh. Även processorn är cirka 18 % mer strömeffektiv i viloläget.

Hur är batteritiden i Galaxy S10 i jämförelse med tidigare Galaxy-modeller?

Det är väldigt personligt hur batteritiden upplevs, men en av de bästa jämförelserna man kan göra är att titta på videouppspelningstiden – där skärmen är igång konstant. Där går det att jämföra att Galaxy S9+ har en videouppspelningstid på 18 timmar, medan Galaxy S10+ har en videouppspelningstid på 22 timmar. Det är en förbättring i batteritid med 22 %. AI optimerar även telefonens prestanda baserat på ditt användarmönster.

Hur menar ni att batteritiden har förbättrats med hjälp av AI?

Batteritid är ofta ett av de största bekymmersområdena för konsumenter, och där har vi velat göra flera förbättringar. Delvis har vi använt ett större batteri och en mer strömsnål processor. Vi har dessutom lagt till en AI som lär sig hur användaren använder telefonen och därefter anpassar sig efter när telefonen behöver mer prestanda eller när den kan gå ner i viloläge. Telefonen lär sig till exempel att jag brukar slå på Google Maps när jag sätter mig i min bil på morgonen, men även att stänga ner programmet när jag kommer till jobbet eftersom den vet att jag inte behöver använda applikationen längre. Då slutar applikationen att köra i bakgrunden, vilket innebär att telefonen sparar ström. Sådan smart användning av olika appar och funktioner hjälper till att spara batteritid ytterligare.

Hur förhöjer AI användarupplevelsen?

Galaxy S10 har en inbyggd AI som rekommenderar olika rutiner för vardagen. Telefonen visar olika genvägar baserat på användaren och vilken tid på dygnet det är. Den lär sig att jag kanske kollar mailen på jobbet eller spelar mobilspel när jag kommit hem. De applikationer du brukar använda är de som framhävs i genvägar, vilket gör användning så enkel och smidig som möjligt. Telefonen kan också tipsa om att stänga ner Wi-Fi i bilen för att spara ström, för att den vet att jag inte har Wi-Fi-uppkoppling när jag är ute och kör. När jag kommer hem slår den automatiskt på Wi-Fi igen.

Finns det stöd för 5G?

Samsung har presenterat sin första 5G-telefon i form av Galaxy S10 5G. Dock inväntar den en Nordenlansering tills det att 5G-näten är redo. Det kommer vara en helt ny produkt som är anpassad för 5G-nätets snabbhet, med fokus på både underhållning och hastighet. Det finns inget exakt datum för när lanseringen kommer ske i Sverige och Norden.

Hur ser Samsung på hörlursuttagets framtid?
Galaxy S10 har bibehållit det populära 3.5mm uttaget för hörlurar. Hur framtiden ser ut får tiden visa då vi tyvärr inte kan kommentera möjliga framtida lanseringar.

Kan man använda två SIM-kort samtidigt som SD-kortet?

Galaxy S10 har ett inbyggt minne på 128Gb som är tillräckligt för de flesta användarna. Den dubbla SIM-kortslösningen är en hybridversion vilket betyder att den andra kortläsaren antingen används för ett extra SIM-kort eller ett microSD-kort.

Jag jobbar i extrem kyla, - 30 är ingen ovanlighet. Hur tål Galaxy S10 kyla?

Det finns ingen exakt temperatur som anges för när Galaxy S10 fungerar, men den klarar nordiska väderförhållanden. Telefonen bibehåller kvalitet när det är kallt och vått.

Går det att diktera direkt till skrift?

Galaxy S10 har två funktioner för att förvandla tal till text, Samsungs egna och Google Assistant. Antingen går det att aktivera dikteringen genom att säga ’Hey Google’ och sedan be röstassistenten skriva en text i exempelvis ett sms eller ett mail. Det finns även en integrerad knapp i tangentbordet som kan användas för att påbörja diktering av text.

Är det möjligt att köra CAD på Galaxy S10, tex Inventor Professional?
Det finns flera Android-versioner av olika CAD-program. Funktionsmässigt kan vi dock inte svara på hur den fungerar för det specifika programmet. Vi kan även rekommendera att använda en virtuell lösning, exempelvis VMware, där användaren kan uppleva virtuella skrivbord och applikationer.

Går det att koppla Galaxy S10 till en dockningsstation?
Galaxy S10 har stöd för att använda en DEX-station, en lätt dockningsstation som du kan sätta din telefon på för att koppla på en skärm, mus och keyboard samtidigt som telefonen laddas. Då fungerar den lite om en bärbar PC, med ett användargränssnitt som påminner om en desktop. Det går även att koppla telefonen med en vanlig hdmi-adapter. Tanken är att det ska gå att ta med telefonen på ett möte istället för datorn för att exempelvis visa upp en presentation.

Läs mer och beställ nya Galaxy S10 här! Telefonen lanserades på svenska marknaden den 8 mars, 2019.