ANNONS FRÅN SAMSUNG

Samsung One UI – enkelhet och användaren i fokus

Idag ser vi på våra smartphones som mer än bara telefoner. Vi använder dem som kameror, underhållningshubbar, portabla datorer och mycket mer. När allt fler funktioner läggs till ställs också högre krav på användargränssnittet. Samsung har därför utvecklat gränssnittet One UI för att deras Galaxy-telefoner ska vara så enkla och intuitiva som möjligt att använda.

Publicerad Uppdaterad

Mycket har hänt inom mobilskärmsutveckling sedan den monokroma skärmen. Användaren har vant sig vid touch-screens och röststyrning samtidigt som man idag vill kunna multi-taska och snabbt skifta mellan olika appar och funktioner. I takt med att användningsområdet för mobilen blir större krävs det också mer genomtänkta gränssnitt för att göra användarupplevelsen så enkel som möjligt.
I slutet på förra året presenterade Samsung det nya gränssnittet One UI med stort fokus på enkelhet och flexibilitet. One UI är byggt för att göra interaktionen med Galaxy-telefoner ännu smidigare samtidigt som man har velat minimera störningsmoment för att skapa en bekvämare användarupplevelse.

– Våra smartphones är idag en stor del av våra liv och vi gör allt mer i mobilen. One UI är ett gränssnitt som är utvecklat för att hjälpa oss att fokusera. Designen är minimalistisk och det som visas på displayen anpassas efter hur vi använder telefonen, säger Andreas Bergqvist, nordisk produktchef på Samsung.


Enkelhet genomsyrar designen i det nya gränssnittet. Med One UI har Samsung valt att jobba med intuitiva designelement som maximerar läsbarheten och främjar en mer överskådlig bild av det som sker på skärmen. App-ikoner har fått runda kanter, som inte bara ökar gränssnittets estetiska tilltal men även matchar de rundade kanterna på Galaxy-telefonerna.Naturliga interaktioner


I det nya gränssnittet har Samsung också gjort det enklare att använda telefoner med stora skärmar genom att dela displayen på hälften. På övre delen av skärmen tar man del av innehåll som texter och bilder medan den nedre halvan används för att interagera med telefonen. One UI gör det därför också enklare att använda sin smartphone bekvämt med bara en hand.


- Intrycket med One UI blir mer balanserat samtidigt som användarvänligheten ökar när alla kommandon finns inom nåbart räckhåll när man håller telefonen med en hand. Med det nya gränssnittet blir det enklare att använda sin Galaxy, menar Andreas Bergqvist.


Med One UI har gränssnittet för app-användning också förändrats. En app behöver inte längre fylla hela skärmen utan visar bara de funktioner som är mest användbara vid det givna tillfället. Om en användare till exempel slår in ett telefonnummer på knappsatsen förvinner menyval som inte är relaterade till telefonnumret och nya val som att skapa en ny kontakt eller starta ett videosamtal dyker upp.

Eftersom vi spenderar mycket tid framför våra telefoner idag är det också viktigt att skärmen inte ska vara för ansträngande för våra ögon, särskilt när det är mörkt. Till One UI har Samsung utvecklat en anpassningsbar Night Mode som justerar skärmens färgton, ljusstyrka och kontrast. Ambitionen är att användaren ska få en mer fokuserad och bekväm upplevelse oavsett när på dygnet telefonen används.

Samsung Galaxy Unpacked 2019

Den 20 februari presenterade  Samsung nästa generations Samsung Galaxy som bygger på 10 år av mobil innovation.

- Smartphone-innovation är precis på gränsen av nästa stora transformation. Ankomsten av Infinity Flex Display är bara början. Vi kommer fortsätta tänja gränserna för vad som är möjligt och vara med och forma framtiden av den mobila eran, säger Andreas Bergqvist.

Det här är andra artikeln i en serie om Samsung i samarbete med NyTeknik.