ANNONS FRÅN GLESYS

Så värmer de upp fastigheter med överskottsenergi

Behovet av datahallar har ökat i takt med att världen blir alltmer uppkopplad. Samtidigt genererar serverparker massor av värmeenergi som ofta går rakt ut i luften. Ett bolag som hittat ett effektivt sätt att hantera överskottsvärmen och förvandla den till förnybar fjärrvärme är Svenska GleSYS.

Publicerad Senast uppdaterad

Med över tjugo års erfarenhet i hostingbranschen är GleSYS idag en av Nordens ledande infrastrukturleverantörer med egna datacenter i både Sverige och Finland.

Bolaget drivs av ett stort klimat- och miljöengagemang och var tidiga med att driva sina datacenter på 100 procent fossilfri energi och använda EcoPar, ett ultrarent drivmedel för dieselmotorer, till sin reservkraft. Men det enskilt största bidraget, för vårt klimat, är hur de tar tillvara och skickar ut spillvärmen på fjärrvärmenätet i Falkenberg och Stockholm. Ett återbruk som minskar koldioxidutsläppen med 2 430 ton per år.

– Att ta hand om överskottsvärmen kostar oss mer än att bara släppa ut den, eftersom vi också behöver tillföra energi. En annan jätteviktig del är att våra datacenter är placerade på platser där det är optimalt för att kunna återanvända värmen och skicka ut den till fjärrvärmenätet, säger Joakim Jarstorp, datacenteransvarig på GleSYS.

Joakim Jarstorp, datacenteransvarig på GleSYS.

Läs mer om GleSYS miljöarbete här.

Stor potentiell energikälla

Tekniken består av flera värmepumpar som omvandlar vatten till olika temperaturer. Pumparna tar emot returvatten från fjärrvärmenätet som är cirka 45 grader. Temperaturen höjs sedan med hjälp av kompressorer, och värme från datahallarna, i fler steg tills det blir 70 grader och kan skickas tillbaka ut i fjärrvärmenätet och värma bostäder. I samma process, fast i andra änden, kommer det 20-gradigt vatten från datacentret som med hjälp av värmepumparnas kompressorer kyler ner det till 14 grader och skickar tillbaka det till datacentret och kyler datahallarna via luftcirkulationsagregatet.

– Det känns bra och viktigt att vi nått den här lösningen. Värmen från alla datacenter är en stor potentiell energikälla, men som tyvärr oftast inte tas tillvara, säger Joakim Jarstorp.

Invigning av fjärrvärmeanläggningen i Falkenberg.

Vill motverka negativ utveckling

Den snabbväxande datacenterindustrin står idag för två procent av världens årliga koldioxidutsläpp och tre procent av elkonsumtionen. Blickar man bara fem år framåt beräknas motsvarande siffror vara hisnande 5,5 respektive 20 procent, vilket är en utveckling som GleSYS vill vända. Joakim Jarstorp beskriver bolagets återanvändning av överskottsenergi som en koldioxidtvätt.

– När överskottsenergin blir till fjärrvärme ersätter den till stora delar förbränningen av avfall och pellets, som annars hade använts för att värma bostäder. Rent krasst ökar vi på GleSYS vår energianvändning samtidigt som fjärrvärmen minskar utsläppen så pass mycket att det nästan blir som en koldioxidtvätt, säger han.

Han understryker att med datacenterindustrins klimatpåverkan är hållbarhet viktigare än någonsin. För att återvinna värmen som GleSYS gör, behöver datacentret vara placerat i närheten av ett fjärrvärmenät med rätt kapacitet för att kunna ta emot all energi.

– Det är den absolut största insatsen vi kan göra och idag är vi ledande i Norden på området, säger Joakim Jarstorp.

Annonsinformation

GleSYS erbjuder IT-infrastruktur som tjänst (IaaS) inom branscher med höga krav på tillgänglighet och upptid, som e-handel och cybersäkerhet. Bolaget äger och driftar tre egna datacenter och erbjuder cloudtjänster i Oslo,  Amsterdam och London. GleSYS agerar även internetleverantör genom ett omfattande europeiskt fibernät. Läs mer om GleSYS här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se