ANNONS FRÅN LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
Så tar forskare i norr AI till verkligheten
Forskning inom tillämpad artificiell intelligens bidrar till ett smartare samhälle, ökad tillväxt och stärkt konkurrenskraft. Det är målet när Luleå tekniska universitet fokuserar på samarbete med företag och industri.
På sikt kommer hela samhället på olika sätt att genomsyras av artificiell intelligens. Nu tas viktiga kliv framåt för att möta den utvecklingen. Applied AI DIH North, som leds av Luleå tekniska universitet, bidrar till stärkt innovationskraft, större konkurrensmöjligheter och hållbar utveckling inom forskning kring tillämpad artificiell intelligens.
Med utgångspunkt i en lång tradition av samarbete med näringslivet, ska AI-forskning ut i verkligheten tillsammans med det regionala näringslivet. Syftet är att skapa internationell uppmärksamhet och bli en europeisk digital innovationshub inom AI.
– Vi har lång historik av forskning på det här området, bland annat inom robotik och maskininlärning. Nyckeln i Applied AI DIH North är att implementera tekniken i verkligheten. Det är också ett initiativ för innovation och en möjlighet för industrin att ta del av smarta lösningar, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI.
Läs mer om Luleå tekniska universitets AI-forskning.
Just nu håller han och hans forskarkollegor på att utveckla robotar som är helt autonoma. Det finns begränsningar för hur komplexa problem robotarna kan lösa, men inga begränsningar för vilken typ av verksamhet de kan användas till.
– Det går att tillämpa AI på allt från fordonsindustri och gruvnäring till hälsosektorn och cybersäkerhet. Tekniken kan lösa olika typer av problem och exempelvis minska miljöpåverkan när processerna blir mer effektiva, säger George Nikolakopoulos.
AI-forskningen i norr har betydelse för Sveriges utveckling
Luleå och Norrbotten är ett AI-kluster med betydelse för hela Sveriges utveckling. På universitetet bedrivs forskning inom tillämpad artificiell intelligens genom AI Excellence Centre och där finns viktig kompetens inom tillämpning av tekniken. Redan nu samarbetar Luleå tekniska universitet med många företag inom olika branscher, företag som får sina utmaningar lösta med hjälp av forskarna. För fler perspektiv och mångbottnad erfarenhet angrips utmaningarna tvärvetenskapligt.
– Att utveckla framgångsrika industriella tillämpningar med utgångspunkt i AI kräver tre komponenter: kompetens, tillgång till data och förståelse för själva tillämpningarna, det vill säga domänkunskapen, säger Pär Erik Martinsson, verksamhetsledare på ProcessIT Innovations och fortsätter:
– På universitetet finns spetskompetensen, industrierna har enorma mängder data och domänkunskapen. De två aktörerna tillsammans utgör en utmärkt utgångspunkt för att skapa innovationer och forskningsprojekt som ger företag reell nytta.