ANNONS FRÅN TELE2 FÖRETAG
Så ställer svenska företag om till Industri 4.0
Tillverkningsindustrin är grunden för Sveriges välstånd. Fem tekniktrender har potential att stärka Sveriges företag i övergången till Industri 4.0.
Tillverkningsindustrins betydelse för Sveriges välstånd kan inte underskattas. När det gäller ekonomi, arbetstillfällen och innovationskraft har industriföretagen tagit oss dit vi är idag. Stora som små är de, i många fall, resultatet av flera generationers engagemang. Oavsett storlek behöver de utvecklas för att bibehålla konkurrenskraften.
Industri 4.0 kallas framtidens digitaliserade, automatiserade, optimerade och mer hållbara industri, där tekniker som AI, IoT och molntjänster banar väg för smartare processer, nya arbetssätt och tjänster.
Pandemin har ökat tempot i den digitala transformationen. Nu finns ett starkt intresse för fortsatta investeringar som ökar industriföretagens konkurrenskraft. Nedan presenterar vi fem utmaningar för Sveriges industriföretag, där digitalisering är en viktig del av lösningen. En stabil och flexibel uppkoppling i fabrikerna blir en avgörande faktor för att adressera utmaningarna.
1. Automatisering och digitalisering
Nya tekniker som IoT, Internet of Things, och AI, artificiell intelligens, har potential att sänka kostnader, öka kvaliteten och effektivisera processer ytterligare. Samtidigt läggs grunden för tjänstebaserade affärsmodeller och proaktivt underhåll. En större andel av arbetet utförs av robotar som kopplar upp sig och blir mer intuitiva, med förmåga att lära efter hand och förstå talade instruktioner.
Den här utvecklingen drivs av tillgången på digital infrastruktur och mobil teknik. Digitalisering och automatisering är avgörande för att företag ska behålla sin konkurrenskraft, både lokalt och globalt.
2. Hållbarhet
Digitalisering och automatisering lägger även grunden för en miljömässigt hållbar industri. Med IoT och AI-analys kan allt från designprocesser till energiförbrukning, underhåll och återvinning optimeras. Det spar pengar och miljö och banar väg för en cirkulär ekonomi.
Om 15 år vill den svenska industrin vara en internationell drivkraft för hållbarhet och grön utveckling, enligt RISE, men redan nu har den svenska tillverkningsindustrin kommit långt i omställningen mot hållbarhet och klimatneutralitet. Med den digitala infrastrukturen på plats finns stor möjlighet för Sveriges tillverkningsindustri att nå nödvändiga hållbarhetsmål.
3. Operationell Excellens
Smart maintenance, smart underhåll, blir allt mer vedertaget. Det innebär att sensordata från uppkopplad utrustning överförs via IoT och aktiverar underhållsprocesser automatiskt. AI-analys visar hur, när och vilket underhåll som behövs. En sådan proaktivitet minskar risken för produktionsstopp och ökar maskinparkens livslängd. Besparingspotentialen är enorm - störningar i produktionen kostar idag mer än 100 miljarder kronor per år för svensk tillverkningsindustri, enligt Chalmers.
Experter och forskare bedömer att smart underhåll är framtiden för att minska driftstopp och öka samarbetet mellan produktions-och underhållsorganisationer.
4. Tillväxt och flexibilitet
Flexibilitet är en allt viktigare konkurrensfaktor. Industrins kunder efterfrågar allt oftare speciallösningar och under pandemin, när efterfrågan, arbetssätt och försörjningskedjor utmanades i grunden, gällde det att snabbt ställa om.
Tillverkningsindustrins anpassningsförmåga är en viktig orsak till att Sveriges ekonomi klarat sig relativt bra under pandemin, enligt Teknikföretagen. Nu görs fortsatta satsningar på Industri 4.0 och transparens i försörjningskedjan. Dessutom har fördelarna med att köpa kommunikation och it som tjänst, för att snabbt möta nya krav och behov, synliggjorts.
5. Skydd och säkerhet
En uppkopplad, högteknologisk tillverkningsindustri 4.0 behöver adekvat skydd. It-lösningar kan bidra till en säkrare fysisk arbetsmiljö, till exempel genom att mäta bullernivåer eller varna om dålig luftkvalitet.
Dessutom krävs skydd mot nya cyberhot. Enligt Teknikföretagen har nära hälften av medlemsföretagen drabbats av cyberangrepp de senaste två åren. Riktade hackerattacker kan ställa till stor skada - i form av informationsförlust, datastöld eller produktionstapp.
Den “mänskliga faktorn”, medarbetare som klickar på skadliga länkar och har svaga lösenord, är en påminnelse om att allt säkerhetsarbete står och faller med förståelsen för hur teknisk och fysisk säkerhet hänger ihop.