ANNONS FRÅN TELE2 FÖRETAG
Så skyddar du din verksamhet
I takt med att företagen blir allt mer digitala ökar exponeringen och sårbarheten för olika typer av hot. Men det finns lösningar för att skydda verksamheten.
Den ständigt ökande digitaliseringen innebär att företag inom alla branscher och sektorer kan bli mer effektiva och nå en högre lönsamhet. Men det är en utveckling som också ökar sårbarheten för olika typer av digitala attacker när användare och datakällor kommunicerar digitalt, samtidigt som stora mängder data lagras i molnbaserade lösningar eller i det egna nätverket.
Läs mer om Tele2s säkerhetstjänster här!
Svårt att bedöma omfattningen av riskerna
De flesta företag är medvetna om att den här typen av risker finns men det är inte alltid lätt att bedöma hur omfattande riskerna är. Vi känner till att vi inte ska klicka på okända länkar, men få anar hur lätt det kan vara att sabotera en verksamhet eller att information hamnar på fel ställe även om vi försöker göra rätt.
Vi har sett att många företag har råkat ut för problem och extra kostnader till följd av säkerhetsattacker. Vi ser också en ökad trend av attacker och försök till utpressning riktade mot företag.
En av de vanligaste metoderna är nätfiske där man försöker lura användare till ett visst beteende genom till exempel falska mejl med länkar till sajter med skadlig kod. Därefter kan angriparen plantera ransomware som krypterar information och kräva pengar genom att hota med att radera informationen. Problem kan även uppstå när användare loggar in i molntjänster med enkla eller kopierade lösenord. Därför gäller det att ha ett starkt lösenord eller tvåfaktorsinloggning samt skydd mot nätfiske och malware i datorn eller nätverket. Ett annat hot som vuxit kraftigt är att genomföra DDoS-attacker mot företaget, ofta i samband med krav på lösensumma.
Viktigt att fortsätta arbeta med säkerheten
Alla tecken pekar på att digitaliseringstrenden kommer att fortsätta även när pandemin klingat av. Många företag och deras anställda har vant sig vid nya digitala arbetssätt, något man kommer att ta med sig även om man återvänder till att arbeta på kontoret. Då gäller det att inte invaggas i en falsk säkerhet av att man i och med det är skyddad mot attacker, utan fortsätta arbetet med att upprätthålla säkra och tillförlitliga nätverk.
Så kan du skydda dig mot angrepp
• Upprätta en säkerhetspolicy och plan för säkerhetsarbete.
• Se till att programvaror och operativsystem är uppgraderade.
• Backa upp data och spara kopior på flera ställen.
• Säkerställ att bara godkänd utrustning används och dela upp nätverket i funktionella delar.
• Se till att trafiken till internet kontrolleras och filtreras.
• Säkerställ att endast godkända molnapplikationer används och att inloggningen är säker.
• Säkerställ att det går att upptäcka säkerhetsincidenter.
• Använd dig av partners som kan tillhandahålla rätt säkerhetsbehov.