ANNONS FRÅN CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA

Så ska svensk industri öka sin konkurrenskraft

Chalmers-projektet CoSiMa bygger vidare på högskolans tidigare kompetenscentrum SuMo Biomaterials. Visionen är att svenska företag ska kunna öka sin konkurrenskraft genom mer resurseffektiv utveckling av nya material.

Publicerad Uppdaterad

CoSiMa är ett Vinnova-finansierat projekt som drivs av Institutionen för matematiska vetenskaper på Chalmers tekniska högskola. Aktiva i projektet är också institutionerna för fysik samt kemi och kemiteknik, industriföretagen Tetra Pak, AstraZeneca, Essity, Nouryon, Stora Enso, forskningsinstitutet RISE, branschorganisationen IKEM och stiftelsen Chalmers Industriteknik.

– CoSiMa är ett koncept för industriell utveckling av framtidens hållbara mjuka material. Projektet gör att svenska företag kan använda ett materialutvecklingskoncept där analys och design kombineras med beräkningsverktyg för effektiv utveckling, vilket kan leda till ökad konkurrenskraft, säger Tobias Gebäck, senior forskare vid Chalmers och projektledare för CoSiMa.

En win-win-situation för både akademi och industri

Chalmers har för CoSiMa utvecklat metoder för 3D-avbildningar med avancerad mikroskopi och skapat beräknings- och bildbehandlingsverktyg. I projektet använder man dessa för att undersöka materialstrukturer för att analysera hur vätskor och molekyler transporteras genom material.

– De företag som deltar i projektet arbetar med olika material och har olika behov. Två företag vill styra tryckegenskaperna på förpackningar, medan ett annat utvecklar material för vätskeupptag i hygienprodukter, säger Tobias Gebäck och fortsätter:

– Vi hjälper företagen att skapa förståelse för vad som är viktigt i materialens funktion och hur man kan utveckla och förbättra dem, till exempel då man vill byta ut fossila råmaterial till biobaserade material. Och vi i vår tur får möjlighet till forskning kring materialen. Det är en win-win-situation mellan akademi och industri.

Läs mer om projektet.

Konceptet består av fyra moduler: strukturavbildning i 3D, bildbehandling och strukturanalys, matematisk modellering och datorsimuleringar samt experimentella mätningar av transport och materialegenskaper. Tobias Gebäck berättar:

– CoSiMa är visserligen uppbyggt på moduler, men vår erfarenhet säger att man måste integrera dem och inte ta var och en för sig. Vi ser det som en helhet och forskare från olika discipliner i akademi och industri jobbar tätt för att tillsammans samla in data och skapa verktygen vi använder.

”Målet på sikt är att kommersialisera konceptet”

CoSiMa påbörjades 2017 och löper i tre steg. Steg två avslutas i höst och planen är att steg tre börjar under 2021.

– Målet är på sikt att kommersialisera konceptet. Vi arbetar just nu med att skapa en plattform som svenska företag ska kunna använda som ingång till konceptet, avslutar Tobias Gebäck.

Annonsinformation:

”CoSiMa – Koncept för industriell utveckling av framtidens hållbara mjuka material”

Finansiär: Vinnova – Utmaningsdriven innovation

Projekttid: 2017–2020

Projektledare: Tobias Gebäck, Chalmers Tekniska Högskola

Budget: 20 MSEK varav 50 % medfinansieras av partnerföretagen

Deltagare: Chalmers Tekniska Högskola, AstraZeneca, Essity, Nouryon, Tetra Pak, Stora Enso, RISE, IKEM och Chalmers Industriteknik.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.