ANNONS FRÅN LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET

Så ska projektet förändra hela stålindustrin

Luleå tekniska universitet vill förändra ståltillverkning i grunden och tar nu viktiga kliv framåt med ett nytt projekt. ”Vi bygger vidare på det som våra föregångare har etablerat”,säger professor Marta-Lena Antti.

Publicerad Senast uppdaterad

Industriell utveckling i samverkan med akademisk forskning har gjort Luleå-regionen och Sverige till världsledande inom högpresterande stål. Luleå tekniska universitet har sedan snart 15 år tillbaka bedrivit Centrum för Högpresterande Stål, CHS, i samverkan med industrin för att utveckla kompetens inom området och dess industriella tillämpningar.

– Vi har kommit långt och vårt nya projekt PROCHAIN kommer sy ihop hela kedjan då vår forskning kan förutsäga slutliga materialegenskaperna från den kemiska sammansättningen, säger Pär Jonsén, föreståndare och verksamhetsledare för CHS samt professor i hållfasthetslära på LTU och fortsätter:

– I stället för att göra många kostsamma experiment och testa sig fram till rätt kemisk sammansättning, kan vi komma fram till rätt produktegenskaper genom simuleringsmodeller.

CHS är en paraplyorganisation som för samman flera annars skilda forskningsområden. I det nya projektet PROCHAIN som stöds av Scania, SSAB och Gestamp Hardtech arbetar man tvärvetenskapligt för att simulera så kallade termo-mekaniska processkedjor.

– Vi har haft stor nytta av vårt samarbete med LTU genom många år. Förutom möjligheten att rekrytera välutbildade civilingenjörer och doktorer har vi genomfört många avancerade forskningsprojekt som lett till att vi har världsledande kompetens, säger Martin Jonsson, chef för FoU, Gestamp Hardtech.

Unikt samarbete mellan forskningsområden
Att arbeta tvärvetenskapligt och förena materialteknik och hållfasthetslära är helt avgörande för att nå målet med projektet. Det behövs kompetens från båda forskningsområdena.

– Ingen kan kunna allt inom det här komplexa området, utan lösningen ligger tvärvetenskapligt mitt emellan våra ämnen. Det samarbete vi har på LTU är unikt, doktoranderna samarbetar med varandra och handleds från båda hållen. Jag vill påstå att det är just detta samarbete som sträcker sig tillbaka nästan 25 år som gör oss framgångsrika, säger Marta-Lena Antti.

Ett generationsskifte sker på CHS och nya forskare och doktorander arbetar vidare mot slutmålet.

– Vi bygger vidare på det som våra föregångare har etablerat. Det är tack vare deras arbete som vi har den här långa traditionen av att arbeta tillsammans med industriföretag och forskningsinstitut, säger Marta-Lena Antti.

– Kontinuitet har varit en förutsättning för att lösa många sammanhängande komplexa problem inom området, säger Mats Oldenburg, tidigare ämnesföreträdare för hållfasthetslära.

Fakta

Om centrum för högpresterande stål
Centrum för Högpresterande Stål, CHS, vid Luleå tekniska universitet startade för 15 år sedan. Redan från start har samverkan varit en framgångsfaktor. Industriell utveckling i samverkan med forskning har gjort Luleå världsledande inom området högpresterande stål. Med projektet PROCHAIN ska CHS ta de avgörande stegen för att simuleringsmodellerna ska kunna förutspå stålkomponenternas slutegenskaper.

Läs mer på www.ltu.se/centres/chs.