ANNONS FRÅN SECTRA COMMUNICATIONS

Så ska cyberskyddet byggas när industrisektorn snabbt digitaliseras

Sectra Communications ingenjörer i arbete.

I mötet mellan en snabb digitalisering och komplexa OT-system i industrin skapas sårbarheter i produktionskritiska system. Ioana Rodhe, SOC Manager på Sectra Communications, förklarar hur man kan skydda sig mot cyberkriminella.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Industrisektorn genomgår en allt snabbare digitalisering. Gamla system och maskiner kopplas ihop och upp mot internet för att skapa en mer effektiv verksamhet, med högre produktivitet. Medarbetare, kunder, leverantörer och andra intressenter ska i olika utsträckning ges tillgång till system för att kunna utföra sina uppgifter, även på distans.

Men här skapas digitala, sårbara punkter, som kan utnyttjas av cyberkriminella och äventyra hela verksamheten.

Ioana Rodhe, SOC Manager på Sectra Communications.

– I mötet mellan en snabb digitalisering och komplexa OT-system, som tidigare inte varit i fokus när det gäller digital säkerhet, blir det ännu viktigare att komplettera traditionella säkerhetslösningar med monitorering. Detta för att kunna leverera en kontinuerlig drift och ha ständig tillgänglighet av sina system, förklarar Ioana Rodhe.

Sectra erbjuder monitorering av OT-system

För att uppnå ovannämnda mål krävs det kontinuerlig övervakning - monitorering - av de produktionskritiska OT-systemen. Först då är det möjligt att fullt ut kunna dra nytta av de fördelar som digitaliseringen skapar.

Sectra Communications erbjuder en OT-SOC, eller Security Operations Center för OT-system, som ständigt övervakar systemen så att det inte sker någon otillåten aktivitet inifrån eller utifrån. Genom denna lösning får en produktionsindustri ökade möjligheter att dra fördel av digitaliseringen.

– Medarbetare kan mer effektivt arbeta hemifrån och systemen kan på ett säkert sätt nås av tredjepartsleverantörer. Detta gör att systemen kan underhållas och vidareutvecklas på ett smidigt och kostnadseffektivt sätt, säger hon.

Det är aldrig för tidigt för att börja med monitorering av sina system. Det är viktigt att förstå att monitorering av OT-systemen kan påbörjas när som helst, oberoende av andra säkerhetsåtgärder som införts, eftersom en angripare redan kan ha tagit sig in i systemen. Genom att koppla på en OT-SOC höjs säkerheten ytterligare - och andra fördelar uppnås.

– När vi väl är igång kan vi inte bara upptäcka cyberangrepp. Vi kan också upptäcka och åtgärda sårbarheter som finns men som ännu inte utnyttjats av cyberkriminella. Våra larm triggar redan på riskbeteenden, säger Ioana Rodhe.

Ytterligare problem som kan upptäckas är felkonfigureringar som kan leda till överbelastning eller andra problem i OT-systemen, och som i sin tur kan leda till driftsstörningar.

En OT-SOC från Sectra installeras på en enda dag

En fördel med lösningen från Sectra är att den går väldigt snabbt att installera och använda. I de flesta fall kan man vara igång på bara en enda arbetsdag.

– Vi vet att våra kunder har begränsade resurser och vill ha en snabb implementering. Vi har därför skapat en lösning som vi kan installera och leverera värde från på en och samma dag. Vi samarbetar tätt med kunden för att skapa ett omedelbart värde för deras verksamhets säkerhet, avslutar hon.

Om Sectra Communications

Sectra Communications har 45 års erfarenhet av att utveckla säkerhetslösningar. Genom våra tjänster för kritisk infrastruktur hjälper vi aktörer inom områden som energi- och vattenförsörjning samt industrin att uppnå säker systemutveckling och balanserad säkerhet i verksamhetens OT-system.

Sectra grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Linköping.

Läs mer på: www.communications.sectra.com/