ANNONS FRÅN GÖTEBORGS STAD

Så säkras göteborgarna rent vatten – varje dag och året om

Kenan Duzel, elingenjör och Johan Olsson Hentilä, styringenjör på Kretslopp och Vatten i Göteborg.
Kenan Duzel, elingenjör och Johan Olsson Hentilä, styringenjör på Kretslopp och Vatten i Göteborg.

Rent vatten – i varje given sekund – kräver robusthet i processen och dedikerade människor. Kenan Duzel och Johan Olsson Hentilä uppskattar de tekniska utmaningarna och den samhällsviktiga funktionen.

Publicerad Uppdaterad

Göteborg växer. Och för varje nytt företag och stadsdel ställs nya krav på Kretslopp och Vatten i Göteborg, och på dess medarbetare. Det måste alltid finnas rent vatten i kranarna, annars kan samhällsviktiga funktioner slås ut.– Stan växer och det påverkar vår produktion och hur vi kan få till det flöde som vi behöver ha – både på kort och lång sikt, säger Johan Olsson Hentilä, styringenjör.– Omvärlden har också påverkan på hur vi ska utvecklas och resonera. Till exempel en kemikaliebrist kräver att vi måste ha instrument och utrustning för att mäta korrekta värden och för optimering av kemikaliedoseringen, men också andra kritiska processdelar, pumpar och elförsörjning, menar Kenan Duzel, elingenjör.

Johan Olsson Hentilä är elektrikern som gjort karriärresa på förvaltningen. År 2018 fick han chansen att studera till automationsingenjör, delvis på arbetstid. Idag är hans huvuduppdrag att förvalta och utveckla styrsystem. Han jobbar ihop med teamet för driftsäkerhet och med att sitta med i projekt som sakkunnig. Målet är att alltid ha en tydlighet och långsiktighet i projekten.– Jag började på Kretslopp och Vatten som elektriker år 2010. Men jag ville veta mer och gå djupare in i det jag höll på med. Genom utbildningen fick jag en förståelse och en vidareutveckling, där min tidigare erfarenhet som elektriker hjälpte mig mycket på vägen. Sedan 2020 har jag jobbat som styringenjör, det är väldigt roligt!

Kretslopp och Vatten är en tekniskt intressant arbetsgivare både när det kommer till teknologi, löpande driftsfrågor och utmanande projekt. Kenan Duzel har en bakgrund inom kärnkraftverk och fordonsindustri. Innan han sökte sig hit undrade han över hur mycket el det egentligen kunde finnas på ett vattenverk, om det kunde finnas utvecklingsmöjligheter. – Jag har inte ångrat en dag. Vi måste ligga i framkant med vår teknik. Det är intressant och spännande, att gå djupare in i komponenterna för att få en robusthet i processen. Om något händer är det viktigt att vi har erfarenhet och kunskap. Men också att kunna utveckla våra anläggningar som ska uppfylla nya utmaningar, vi ställs inför. Det är här och nu, men också framåt, säger Kenan Duzel och fortsätter:– Vi har mycket frihet under ansvar. Vi fattar själv besluten och har en chef som är stödjande i detta. Vi har också etablerat en extremt bra teamkänsla. Tillsammans kan vi ha en framdrift vilken jag och Johan förvaltar. Självklart finns det stressiga perioder, men vi avlastar varandra. Driften är det viktigaste.

Kretslopp och Vatten har en samhällsviktig funktion som särskiljer mot annan processindustri. Ett vattenverk måste alltid vara igång, dag som natt, året runt. – Just inställningen och ansvarstagandet särskiljer. När det väl händer något tänder alla till och går från noll till hundra. Det är en stor skillnad, mot annan processindustri. Det märks också att målet inte är ekonomiska intressen. Saker får ta längre tid, för att alltid uppnå hög kvalitet. Jag uppskattar det, att allt blir utfört på rätt sätt, säger Johan Olsson Hentilä.  – Ja, en robust och driftsäker anläggning är det vi strävar efter. Vi känner stort ansvar för att det finns vatten i kranarna för alla göteborgare, avslutar Kenan Duzel.

Om Kretslopp och Vatten i Göteborg

Kretslopp och Vatten i Göteborg ser till att drygt en halv miljon göteborgare har rent, friskt dricksvatten i kranen – dygnet runt, året runt. När du har använt vattnet leder vi bort det och renar det på ett miljöriktigt sätt.

Läs mer här!