ANNONS FRÅN QUINTUS
Så rustar bolaget sina traineer för framtiden
Svenska Quintus Technologies är världsledande inom högtryckspressar. År 2018 startade bolaget upp sitt traineeprogram för nyexaminerade ingenjörer som vill lära känna Quintus från grunden – och arbeta utomlands under ett halvår.
2018 drog Quintus Technologies igång sitt traineeprogram som riktar sig till nyexaminerade ingenjörer. Programmet pågår under ett år med marknadsmässig lön och traineen får fast anställning direkt. Efteråt slussas man in i verksamheten som ordinarie anställd. En som har gjort denna resa är civilingenjören Henrik Sjerling, idag Product Specialist på bolaget.
– Det första halvåret är man en månad på varje ingenjörsrelaterad avdelning, till exempel beräkning och konstruktion, i Sverige. Vi började på verkstaden och fick konkret förståelse för vad Quintus tillverkar – bland annat isostatpressar som tål otroligt höga tryck.
Efter de första sex månaderna är det dags för traineen att åka utomlands. Bolaget har filialer i Kina och USA, och det finns också möjlighet att arbeta hos bolagets ägare Kobelco i Japan. Henrik Sjerling åkte till det sistnämnda:
– Det var en riktigt lärorik vistelse i Japan som jag alltid kommer att ha nytta av.
Årets traineer på plats
Årets kull i traineeprogrammet består av tre ingenjörer, däribland Fredrik Wirström som tidigare har studerat civilingenjör i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet. Han hittade information om traineeprogrammet på internet och bestämde sig för att söka.
– Maskinteknik är ett brett ämne, så Quintus traineeprogram kändes perfekt för mig. Jag får prova på olika saker för att undersöka vad jag gillar mest. Sedan lockade utlandsvistelsen mig väldigt mycket, den ser jag framemot.
Förutom att prova på samtliga ingenjörsavdelningar under det första halvåret, ska alla traineer driva ett längre projekt tillsammans. Årets projekt går ut på att beskriva en ny produkt som Quintus Technologies har utvecklat.
– Det är en ny isostatpress i en storlek som lämpar sig för additiv tillverkning, eller 3D-printning som det också kallas. Först ska vi formulera internt vad som är poängen med produkten, sedan ska vi vara med under produktionen av den och hitta förbättringar och implementera dessa, säger Fredrik Wirström och tillägger:
– Vi driver projektet i mångt och mycket själva vad gäller planering och genomförande, men med viss handledning av en tidigare trainee. Det känns väldigt kul att få så mycket ansvar tidigt i programmet.
Både Fredrik Wirström och Henrik Sjerling rekommenderar nyexaminerade ingenjörer att söka sig till ett traineeprogram.
– Upplägget på Quintus traineeprogram är väldigt bra. Du får en solid grund, stora möjligheter till en intressant kompetensutveckling och en bra start på karriären. Du får också leda projekt och arbeta utomlands. Det är hög konkurrens om traineeplatser men jag tycker absolut att man ska söka, avslutar Henrik Sjerling.