ANNONS FRÅN SÖDRA

Så leder Södra sitt arbete mot framtiden – ”Vi hittar nya affärer genom hållbara innovationer”

Catrin Gustavsson, Affärsområdeschef Södra Innovation.
Catrin Gustavsson, Affärsområdeschef Södra Innovation.

Skogsägarföreningen Södra arbetar intensivt med att hitta nya och bättre sätt att förädla familjeskogsbrukens råvara på ett hållbart och innovativt sätt.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

På Södra fokuserar man på att förädla de 52 000 medlemmarnas skogsråvara till förnybara, klimatsmarta produkter genom utveckling och innovationer, med ambitionen att skapa mesta möjliga värde av varje träd.

– Det räcker inte att vara konkurrenskraftig i dag. Vi måste också vara det i framtiden vilket kräver kontinuerlig förnyelse. Det gör vi genom att utveckla hållbara innovationer som ger nya affärer och ökar samhällsnyttan, säger Catrin Gustavsson, Affärsområdeschef Södra Innovation.

En viktig uppgift för att driva den gröna omställningen är Södras satsningar på innovationer som ersätter fossila alternativ.

– Redan i dag producerar vi biometanol och vår tallolja ger fossilfri diesel. I framtiden ser vi att lignin, som finns i cellväggarna i trä, har stor utvecklingspotential. Det kommer kunna ersätta fossila material i exempelvis lim, asfalt och batterier, säger hon.

Ökad cirkularitet i Södras produkter
Textilmassa görs av cellulosa från träden och används för att skapa olika typer av textiler, som viskos. Här jobbar Södra med att få ut mer av familjeskogsbrukens råvara genom innovationer som blandar in restprodukter. Södras unika textilmassa OnceMore, är världens första storskaliga process för återvinning av textilavfall.

– Istället för att de nya textilerna bara innehåller nytt material, så blandar vi det med textilavfall. Det ökar cirkulariteten i värdekedjan inom modeindustrin, förklarar Catrin Gustavsson.

En annan innovation är inblandning av jordbruksrester, som halm eller havrekärnor, i produktionen av pappersmassa.

– I dag förbränns ofta jordbruksrester, men med vår nya process nyttjar vi det högre upp i värdekedjan och får en cirkulär massa med förbättrade egenskaper, säger hon.

Södra utvecklar och investerar i smarta AI-tekniker
Södra utvecklar en självgående planteringsmaskin, BraSatt, som i framtiden kan förändra hela skogsbrukets arbetssätt och ge en högre plantöverlevnad.

Södra Ädla, deras investmentbolag, har nyligen investerat i en startup som utvecklat en AI-teknik som berättar exakt vilka träd som ska avverkas och vilka som ska stå kvar. Idag är det ett arbete som görs manuellt.

– Det handlar om att skapa ett mer effektivt skogsbruk med högre överlevnad av plantor, men också skapa bättre gallringsmetoder som ger en bättre tillväxt. Därmed kan man få ut maximalt värde på råvaran, men med bibehållen hög hållbarhet, säger hon.

Att ligga i framkant inom innovation handlar också om att locka till sig talang.

– Ska vi ha de bästa medarbetarna och locka till oss kompetens måste vi ha effektiva processer och ständigt utveckla oss. Och det gör vi på Södra. Vi har fokus på framtiden, avslutar Catrin Gustavsson.

Om Södra

Södra är Sveriges största skogsägarförening och en internationell skogsindustrikoncern där verksamheten baseras på förädling av skogsråvara från fler än 50 000 medlemmar.

Läs mer på: www.sodra.com/