ANNONS FRÅN FLEXLINK

Så kan hygienisk design säkra livsmedelsproduktion

Direkt livsmedelskontakt på FlexLinks hygieniska WLX-transportör. Foto: Flexlink

Att kunna garantera en säker produktionslinje är A och O i livsmedelstillverkning. Med hygienisk design säkrar du inte bara livsmedlens kvalitet och slutkonsumentens hälsa – du skyddar också ditt varumärke.

Publicerad Uppdaterad

Att minimera risken för att mat kontamineras, bakterier börjar växa eller olyckor sker är avgörande för en säker livsmedelsproduktion. Tar man inte detta på allvar riskerar man både konsumenternas hälsa och sitt eget varumärke.

– Det ska inte finnas något i livsmedlen som inte ska vara där helt enkelt, säger Tommy Karlsson, senior technical manager på företaget FlexLinks FoodTech-avdelning.

FlexLink har arbetat med automatiseringslösningar för industrin i över fyrtio år och har lång erfarenhet av att leverera såväl mindre komponenter som system för hela produktionslinjer. Livsmedelsindustrin är ett fokusområde de arbetar med och här ligger fokus på att kvalitetssäkra tillverkningen så att livsmedlen som produceras är säkra att äta.

Undvik skarpa hörn och horisontella ytor

Det finns många sätt att skapa en säker produktionsmiljö och hygienisk design är ett av dem. Hygienisk design innebär att man utformar utrustningen för att minimera bakterietillväxt och kontaminering.

– Vår utrustning är enkel att rengöra vilket minskar risken att bakterier och kemikalier finns kvar och därmed förenklar HACCP.

Det kan vara allt från att undvika skarpa hörn för att bättre kunna utnyttja vattnets spolkraft, till att ha tillräckligt med utrymme mellan komponenterna så att det inte bildas ytspänning som kan lämna efter sig kemikalier eller vätska där bakterier kan växa.

– Vi undviker till exempel hålrum i stor utsträckning eftersom bakterier trivs där och det blir svårt att säkerställa att det blir rent – istället jobbar vi med öppna lösningar där operatörerna lätt kan se resultatet. Sedan undviker vi också horisontella ytor där det tar lång tid för vätska att torka för att minska risken för bakterietillväxt, förklarar Tommy Karlsson och tillägger:

– Det är även jätteviktigt att systemet är lätt att hantera för operatörerna, vilket dessutom minimerar risken för personskador. Det är något som vi på FlexLink prioriterar högt.

Spårbarhet i produktionen allt mer efterfrågat

Tommy Karlsson berättar också att trenden med ökade krav på spårbarhet kommer att fortsätta:

– Dels ställer konsumenter högre krav på att veta exakt vart maten kommer ifrån, dels blir det viktigare att kunna hålla isär batcher om något skulle behöva återkallas. Genom att ha en tydlig struktur i produktionslinjen kan vi spåra alla delar i tillverkningsprocessen. Spårbarhet tillsammans med utrustning som klarar hygienkraven, ger producenterna goda förutsättningar för att ha en säker livsmedelsproduktion.

Om FlexLink:

FlexLink utvecklar och tillverkar världsledande automationslös- ningar för industrier. De erbjuder innovativa lösningar för sina kunders produktionslinjer som leder till en smartare, säkrare och mer kostnadseffektiv tillverkning. FlexLink finns i 30 länder och erbjuder allt från nyckelfärdiga produktionslinjer till transportör- moduler och komponenter. FoodTech är FlexLinks erbjudande för livsmedelsindustrin.

Läs mer på: www.flexlink.com