ANNONS FRÅN HEXICON

Så byggs vindkraft som inte stör - med större naturhänsyn och högre effekt till ett lägre pris

Genom att bygga vindkraft på flytande plattformar långt ute till havs uppnås flera fördelar. Nu är tekniken redo.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Vindkraft är en förnybar energikälla som också väcker starka känslor då den krockar med andra intressen i samhället. Byggs den på land eller på fasta fundament nära kusten tycker närboende att den stör. Dessutom tar den enorma ytor i anspråk och kan ha en stor inverkan på djurlivet.

Svenska bolaget Hexicon har utvecklat och patenterat lösningen TwinWind som möter denna utmaning - och som har många andra fördelar som kan förändra synen på vindkraft.

Genom att sätta vindkraftverken på flytande plattformar, kan de bogseras ut och placeras, oberoende av vattendjup, och på platser där de inte syns från land, utanför sjöfartsleder och militära områden, och där sjöfåglar inte rör sig.

– Inverkan på andra samhällsintressen och på naturen är försumbar. I bästa fall kan parkerna fungera som marina skyddsområden och på så sätt till och med ge positiva effekter på det marina djur- och växtlivet och i längden generera starkare fiskebestånd, säger Marcus Thor, vd på Hexicon.

Hexicons vindkraftverk vänder sig mot vinden

TwinWind bygger på en flytande triangelformad plattform med vindkraftverk i två av hörnen. Plattformen förankras på botten och roterar fritt kring det tredje hörnet.

– Plattformen kommer helt naturligt alltid att lägga sig mot vindriktningen för maximal vind mot turbinen samtidigt som de båda vindkraftverken aldrig skymmer varandra. Det gör att man kan placera upp till 40 procent fler vindkraftverk på samma yta jämfört med enskilda kraftverk, säger han.

Den dagen vindkraftverken ska monteras ned är det lättare att återställa miljön jämfört med bottenfast vindkraft.

– Med vår lösning blir ingreppen i naturen mindre. Det ökar hållbarheten, säger han.

TwinWind har redan genomgått bassängtester, och nästa steg blir att testa det under verkliga förhållanden. Det ska göras i Hexicons demoprojekt TwinHub i den marina forskningsparken WaveHub utanför Cornwall i England.

TwinWind placeras där det blåser bäst

Längre ut till havs blåser det mer och med jämnare vind. Detta gör att en flytande vindkraftpark kan leverera el mer konstant och med en högre verkningsgrad vilket balanserar kostnaden för en längre sjökabel. TwinWinds flytande plattformar monteras enkelt i hamn och bogseras ut vilket sänker installationskostnaden rejält.

Mycket av underhållet kan utföras ute till havs, och skulle det behövas större reparationer kan de bogseras i land där arbetet kan utföras lättare.

– Vi kan leverera lösningarna för flytande vindkraft. Det här är ett bättre och smartare sätt att bygga vindkraft, avslutar Marcus Thor.

Om Hexicon

Hexicon AB är ett svenskt cleantech-företag inom flytande vindkraft och verkar både som projektutvecklare och teknikleverantör. Hexicons lösningar möjliggör energiproduktion till havs på områden som normalt inte kan nyttjas på grund av stora djup eller svåra bottenförhållanden. Bolaget grundades 2009 och är listat på Nasdaq First North Premier Growth Market.

Läs mer på: www.hexicongroup.com/ eller kontakta info@hexicongroup.com för frågor.