ANNONS FRÅN BUMAX

Rostfritt stål har aldrig varit starkare

International Space Station (ISS)- Image courtesy of NASA

Om man letar efter en arbetsgivare som bokstavligen stärker fundamentala samhällssektorer så behöver man inte leta längre. Hos den svenskbaserade fästelement-tillverkaren får man förmånen att jobba med hållbar innovation i världsklass.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

På Bultvägen 1 sitter Bumax, och precis som adressen avslöjar tillverkar de bultar och andra fästelement – men inte vilka som helst. 1926 tillverkade de världens första rostfria skruv, och idag även världens starkaste.

– Bumax grundades redan 1899, men trots det har vi varit ganska anonyma. Vårt arv, liksom svenskt stål, faller lätt i glömska när det egentligen är något häftigt som vi ska vara stolta över, säger Lars Holm, Managing Director på Bumax.

Vill du göra karriär på Bumax? Läs mer här

Rostfritt stål har sedan en tid tillbaka ett rykte om sig att vara ett mjukt material, men detta är alltså något som Bumax enkelt kan dementera. – Vår rostfria BUMAXÒ ULTRA med styrkeklass 15.9 är den starkaste skruven på marknaden. Det är möjligt tack vare vår teknik där vi inte tar bort något material från råmaterialet utan kallformar produkter till exceptionellt hög hållfasthet. Ingen konkurrent kan mäta sig med det, säger Anders Söderman, Technical Director på Bumax.

Rostfritt stål – det hållbara valet

Anledningarna till att det är värt att lyfta fram det rostfria stålets egenskaper är flera. Dels har det utmärkta egenskaper, vilket gör det lämpligt att använda i många kritiska sektorer som rymden, kraftverk och havsvatten. Därtill är det underhållsfritt och framför allt: ett hållbart alternativ.

– Vi vågar nog hävda att vi tillverkar världens mest hållbara skruvar och bultar. Produkterna håller för evigt och är hundra procent återvinningsbara. Dessutom köper vi våra råvaror från våra grannar i Sandviken och Fagersta, vilket viktigt ur ett miljö perspektiv. Vi kan dessutom ”downsiza” vilket gör bultarna mindre och använda mindre material vilket också är en hållbar lösning. På topp av allt detta så kan vi bevisa vår hållbarhet genom vår EPD, Environment Product Declaration som vi är ganska ensamma om som bult tillverka att ha. Så sustainabillity finns verkligen i vårt DNA, säger Lars Holm och förklarar begreppet ”downsiza”:

– Ska man verkligen prata hållbarhet i stor skala måste man nämligen räkna in effektiviteten i alla produkter som används. Om vi tar en drönare som exempel, krävs det mer kraft desto tyngre den är. Om drönaren innehåller ungefär 400 skruvförband kommer vikten på skruv och mutter att ha stor betydelse för vikten på drönaren.

Gör långsiktig karriär på Bumax – läs mer här

Att Bumax är en föregångare bland tillverkare inom hållbarhet syns också genom deras senaste certifiering, Enviromental Product Declaration (EPD) som utfärdas enligt ISO 14025 och EN 15804 till de företag vars livscykelanalyser passerar vissa kvalificerade hållbarhetskrav.

– Vi tillverkar bultar och skruvar för allt möjligt: ubåtar, satelliter och kärnkraftverk. Det är av yttersta vikt att våra produkter är av högsta kvalitet, både av säkerhets- och hållbarhetsmässiga skäl. Vi har möjligheten att bidra till att flera sektorer kan flytta fram sina positioner på hållbarhetsfronten. Inom byggbranschen till exempel: Varför bygga allt med grönt stål och sedan strunta i fästelementen? Vi hjälper dem bli gröna hela vägen, säger Anders Söderman.

FAKTA

Om Bumax:

BUMAX är världsledande specialisttillverkare av högkvalitativa rostfria fästelement genom varm- och kallformning samt genom bearbetning. Våra fästelement tillverkas i vår anläggning i Åshammar i hjärtat av Sveriges ståldistrikt.