ANNONS FRÅN GU VENTURES

Riskkapitalforumet GoWest: Internationell mötesplats för investerare och entreprenörer

Sofia Hjelmberg och Klementina Österberg.

Göteborg har länge varit en grogrund för nyskapande forskning och banbrytande teknik. GU Ventures har under närmare 30 år omvandlat dessa forskningsrön till livskraftiga företag med global påverkan och rest kapital med stor framgång. GoWest är deras pay it forward-satsning i syfte att bidra till kapitalisering generellt av startups och scale-ups, så att svensk innovation kan blomstra.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Som inkubator och investerare i tidig fas är GU Ventures en katalysator för nya affärsidéer och forskning med koppling till Göteborgs universitet. Med en imponerande sammanlagd finansiering på över 21 miljarder, som har attraherats till företagen genom åren, har de skapat en plattform för företag med högteknologiska lösningar och stark vetenskaplig grund.

Bland de 170-tal företag som kommit till genom GU Ventures finns Surgical Science som utvecklar virtual reality-simulatorer för kirurger, I-Tech som utvecklar miljövänlig båtbottenfärg, samt Cellink, som startade med en 3D-bioprinter och sedermera byggt upp den internationella biokonvergensgruppen Bico. Det finns många fler exempel, och idag stärker de den svenska konkurrenskraften internationellt.

– Tack vare resultaten har GU Ventures rankats bland topp 20 i världen i många år. För ett litet företag som oss är det enastående resultat sett till den globala benchmarkingen. Vår styrka vilar i den kvalitet och den långsiktighet som vi investerar i företagen. Målet är att innovationerna ska komma till nytta på ett hållbart sätt, förklarar Klementina Österberg, vd för GU Ventures och fortsätter med att betona vikten av kapitalfrågan:

– Finansiella muskler är nödvändiga för att ta sig hela vägen till kommersiell framgång. Det gäller att få in tillräckligt med kapital för att kunna göra en verklig skillnad på den globala marknaden – och då behöver kapitalet vara både långsiktigt och uthålligt.

Läs mer om GU Ventures

För att skapa attraktiva företag med stark konkurrenskraft fokuserar GU Ventures sitt stöd på affärsutveckling, organisationsbyggande och finansiering – områden som efterfrågas av entreprenörerna. Samtidigt har man under de senaste åren valt att satsa både på att utöka hållbarhetsarbetet och att starta flera nya investmentbolag, i samarbete med andra investerare. GU Ventures driver också det årliga riskkapitalforumet GoWest sedan 2021, med syfte att locka investerare som kan bidra till att svensk innovation kan blomstra.

GoWest 2024: Mötesplats för startups och investerare

I februari kommer GU Ventures att för tredje gången arrangera GoWest i Göteborg, ett av Nordens främsta riskkapitalforum för investerare, samt startups och scaleups. Under tre dagar kommer eventet erbjuda en effektiv miljö för möten, ett scenprogram i världsklass, en Deep Tech Investor Day, pitch-spår med investerarpaneler, side-events och en mängd nätverksmöjligheter. Sofia Hjelmberg, Event Director för GoWest och Investor Relations på GU Ventures, betonar att GoWest skapar en internationell mötesplats där dialogen är i fokus.

– GoWest är platsen där entreprenörer och investerare möts. På plats finns alla typer av investerare, såsom affärsänglar, VC-bolag, storbolagens corporate ventures, family offices och andra investerarkonstellationer och finansieringslösningar för faserna försådd till ”Serie A”. Vi ser även stor uppslutning från näringsliv, industri och innovationsaktörer. Förra årets konferens i februari 2023 drog publik från 12 länder och vi ser till exempel en god uppslutning från Baltikum och norra Europa nu i år, säger Sofia Hjelmberg.

Fokus på finansiering och framtidens investeringar

Under evenemanget kommer flera frågor att belysas, särskilt inom finansieringsklimatet och de möjligheter och utmaningar som uppstår vid uppbyggnaden av företag som påverkar omställningen. Frågor om möjligheter och utmaningar kommer att omfatta allt från att säkra investerare till olika former av exit-strategier. Även ämnen som framgångsrik teambildning, vägen till att bli en "unicorn" och fördjupning inom försvarsteknik kommer att utforskas. Två scener kommer att vara tillgängliga, varav en dedikeras åt företag och entreprenörer som får möjlighet att pitcha sina idéer för investerare. Sammantaget utlovas en inspirerande och kunskapsrik kombination av presentationer och diskussioner.

GU Ventures satsning på GoWest utgör ett flaggskepp i regionens innovationsmiljö, där entreprenörer och investerare möts för att forma framtidens investeringar. Genom att skapa en plattform för dialog och investeringar spelar de en avgörande roll i att stärka Sveriges position som en ledande innovationsmiljö.

– Vi vill facilitera exklusiva möten mellan målgrupperna och skapa långsiktiga relationer. Vi räknar med att 1000-tals möten kommer att ske under dagarna. Ju fler möten, desto större chans till affär, investering och partnerskap. Vi adderar ytterligare värde till investerare genom vår Deep Tech Investor Day som blir en dag bara för dem att dyka ner i klimat och deep tech-frågor, säger Sofia Hjelmberg och avslutar:

– Göteborg och Västsverige miljardsatsar för att vidareutveckla och boosta våra världsledande kluster av forskning, utveckling och business för techbolag, både inom life science och annan tech. Vi vill inte att någon går miste om de möjligheter som skapas här.

Läs mer om GoWest.

GU Ventures är sponsor till 33-listan 2024.

FAKTA

GU Ventures

Startades 1995.
Byggt 170 företag.
Omsätter över 3 miljarder SEK.
Sysselsätter över 2000 personer.
14 av dessa bolag är börsnoterade.
85 ingår idag i portföljen
varav 39 i inkubatorn.

Är helstatligt ägt och förvaltas av Göteborgs universitet.

FAKTA

GoWest

GoWest – Nordic Venture Capital Forum är en del av ett regionalt EU-projekt som syftar till att stärka Västsveriges finansiella ekosystem samt att positionera Göteborg och Västsverige internationellt.

Urval av talare:
-Staffan Helgesson, CREANDUM
-Julia Reinaud, Breakthrough Energy
-Katarina Bonde
-Max Bautin, IQ Capital
-Shiva Kianpoor, NOVA Saint-Gobain
-Matthieu De Chanville, Shift4Good
-Susanna Campbell
-Michael Smith, Regeneration.VC
-Ann-Sofie Ekberg, Volvo Cars Tech Fund -Sebastian von Ribbentrop, JOIN.CAPITAL
-Gerda Mazi Larsson, Curitas Ventures

GoWest är möjligt tack vare finansiellt stöd från Europeiska unionens regionala utvecklingsfonder, GU Ventures, Västra Götalandsregionen samt många samarbetspartners.