ANNONS FRÅN OMVÄRLDSBEVAKNING FRÅN SVENSK BYGGTJÄNST

Recept på miljöfarliga läkemedel

Användningen av mediciner utgör en av de största spridningarna av läkemedel ut i vattendragen. I två färska rapporter pekar man på risker och åtgärder för att minska utsläppen.

Publicerad Senast uppdaterad

Den första rapporten, "Miljönyttan av uppströmsåtgärder för minskad spridning av läkemedel till miljön", har tagits fram av Svenska miljöinstitutet, IVL, på uppdrag av Svenskt Vatten Utveckling. Fokus är att hitta lösningar för att minska spridningen av läkemedel innan de går ut i vattnet.

Befolkningen släpper ut mest

Läkemedel som inte bryts ned helt i kroppen utsöndras via urin och avföring och hamnar i våra reningsverk. Detta är den enskilt största källan för miljöpåverkan av läkemedel. Ett förslag är därför att införa recept på läkemedel som har visat sig ha skadliga effekter på miljön, för att på så sätt kunna begränsa utsläpp av skadliga substanser i vattendragen.

Mer avancerade reningsverk

Den andra rapporten, "Avancerad rening av avloppsvatten för avskiljning av läkemedelsrester och andra oönskade ämnen", kommer från Naturvårdsverket på uppdrag av regeringen. I rapporten konstaterar man att det finns ett behov av att införa en mer avancerad rening av läkemedelsrester i avloppsvatten.

Omfattningen av behoven, och vid vilka reningsverk som behoven finns, framgår inte av rapporten, men man pekar på några förhållanden som kan vara avgörande:

  • Mängden läkemedelsrester som släpps ut.
  • Vattenomsättning och utspädningsgrad i det aktuella vattendraget.
  • I vilken omfattning flera reningsverk har utflöde till samma vattendrag.
  • I vilken utsträckning miljön i och omkring är känslig för utsläpp, till exempel rödlistade arter.

Dyrt för mindre anläggningar

Tekniken som kan användas för mer en avancerad rening finns redan och är inte helt olik det som finns idag på flera avloppsreningsverk. Enligt Naturvårdsverket, skulle också teknikkombinationer, flera tekniker som används samtidigt för rening, fungera bättre jämfört med att man endast använder sig av en enda teknik.

Baksidan är att den avancerade reningen leder till en ökad energianvändning och troligtvis en högre användning av kemikalier, vilket påverkar andra miljökvalitetsmål negativt.

En kombination av flera tekniker skulle även leda till ökade kostnader där bland annat mindre kommuner kan få problem.

Här kan du ladda ner rapporterna:

Miljönyttan av uppströmsåtgärder för minskad spridning av läkemedel till miljön.

Avancerad rening av avloppsvatten för avskiljning av läkemedelsrester och andra oönskade ämnen.

Vill du veta mer om vattenrening och miljöpåverkan?

Med Omvärldsbevakning från Svensk Byggtjänst kan du känna dig trygg med att du alltid får rätt information och kunskap om lagar, regler och ny teknik i rätt tid. Vår redaktion går igenom över 350 källor, analyserar och paketerar dagligen nyheter om lagar, regler, standarder och ny teknik som berör ditt verksamhetsområde.

Läs mer här!