Digitalisering sänker företagens kostnad

Prevas tar nu digitaliseringen vidare från ”ritbord” till verkliga kundprojekt. Med hjälp av den senaste tekniken inom Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) och molntjänster ska de visualisera produktionsdata.

Prevas tar nu digitaliseringen vidare från ”ritbord” till verkliga kundprojekt. Med hjälp av den senaste tekniken inom Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) och molntjänster ska de visualisera produktionsdata.

Publicerad

Framtidens kontrollrum och lagerinventering sker med realtidsspårning. Historiskt sett har de olika system som används ute i industrin varit ganska låsta. Med den digitala utvecklingen blir de mer öppna och modulära för att kunna dela med sig av information på ett effektivt sätt. Med tillräcklig mängd relevant information erbjuds ännu bättre beslutsstöd; kanske kan systemet inom en snar framtid ta egna beslut eller ge prediktiva förslag som användaren använder som beslutsunderlag. Det är informationen som ger rätt förutsättningar för bra beslut.

– Oavsett om du visar informationen i AR, i en app eller på annat sätt så är det den bakomliggande datan som är avgörande; den måste vara nåbar. Vi blir beroende av alltmer data, från underhållsystem och processdata till historisk data. Det måste vara lätt att få ut informationen, betonar Patrik Olsson Bichis, konsult på Prevas.

Patrik Olsson Bichis berättar att Prevas arbetar med konkreta exempel där de flyttar traditionellt ”pappersarbete” till appar. Bara att ha allt digitalt på ett ställe innebär en stor vinning; det är lätt att uppdatera och dela med sig medan papper kan försvinna samt innebär en osäker versionshantering och ett långsamt informationsflöde. Det digitala slår igenom direkt och ingen fysisk transport eller hantering behövs.

– Med AR-headset eller en smart handhållen enhet kan vi sedan presentera data vid den maskin det gäller. Det gör att du får informationen i rätt kontext, i det sammanhang där den behövs. Står du vid maskinen kan felet presenteras tillsammans med eventuella tidigare åtgärder direkt vid felkällan för en snabbare lösning, berättar Patrik Olsson Bichis.

Prevas har redan exempel där de med hjälp av AR presenterar information i direkt anslutning till den maskin eller anläggning det gäller. Det innebär dels att användaren får informationen i rätt tid och på rätt plats, men också att händerna är fria.

Kortfilm om Industriell Digitalisering och vad det kan innebära:

– Jag tror på att flytta ut informationen till maskinen från kontrollrummen och att göra informationen tillgänglig i flera medier i form av exempelvis mobiltelefoner. Kanske det är detta som är framtidens kontrollrum?

Uddeholms AB är en av Prevas kunder som har inkluderat digitaliseringen i sin vision och arbetar för att hitta nya lösningar och arbetssätt. De har precis inlett arbetet och ligger i början av digitaliseringsfasen, där de har satt samman en grupp som ska ta fram idéer och koncept inom digitalisering.

– Vi utgår ofta från förslag och önskemål i produktionen med målet att underlätta arbetet. Det ska vara säkrare och bli färre fel, det ska helt enkelt vara enklare att göra rätt. Vi jobbar mot visionen att producera stål utan mänsklig påverkan, berättar Johan Ekström, konstruktör och projektledare på Uddeholm.

Data för framtiden

Uddeholm försöker bland annat att få in AR-teknik som stöd för operatörer och underhållspersonal så att dessa har tillgång till just rätt information i rätt tid. Enligt Ekström är det viktigt att börja arbeta med digitalisering för att öka intresset och visa på möjligheterna. Han noterar en varierande mognad mellan olika avdelningar, men ju mer de arbetar med dessa frågor ju fler blir idéerna – just nu är de i fasen där de tänder småeldar för att så småningom få till ett fyrbål.

– Ordet digitalisering är väldigt använt, nu måste det också praktiseras. Det vi kan börja med är att spara data för användning i framtiden, för även om vi idag inte vet vad vi ska ha den till så kan den behövas och göra nytta längre fram, menar Johan Ekström.

Den yngre generationen är van vid att alltid ha tillgång till information i realtid. Enligt Patrik Olsson Bichis på Prevas, gäller det att även tänka så inom industrin för att ha möjlighet att ta bort onödigt arbete, korta beslutsvägarna och skapa bättre beslutsunderlag.

En annan möjlighet som Olsson Bichis förutser är att spåra saker i realtid, inomhus och utomhus. Att spåra material och tillgångar och dessutom se hur saker rör sig gör det enklare att optimera flöden. Det går alltid att ha planer, visioner och instruktioner, men att se de faktiska rörelserna synliggör så mycket mer, till exempel flaskhalsar.

– Om vi tittar på en maskin som delas mellan olika produktionsavsnitt, så får du en helt annan överblick över hur den används om vi spårar den, menar han. Vi kan analysera spårningsdata för att se om det behövs fler maskiner – eller har vi rent av överkapacitet?

Möjligheten finns även att kunna erbjuda en snabb inventering genom realtidsspårning. Enligt Patrik Olsson Bichis så finns det en del olika teknologier, men mognadsgraden måste upp. Med nuvarande utvecklingstakt är vi förmodligen snart där.

– Den dag vi har kontroll på alla rörelser och kan analysera all information kommer produktiviteten att optimeras rejält.

Simulering ger säkrare leverans

Med hjälp av bättre simuleringsmjukvaror som kan visualiseras med AR, Mixed Reality eller andra tekniker ges också möjlighet att visualisera ombyggnationer eller layoutförändringar innan de genomförs. Förändringarna kan dessutom visas i den verkliga miljön.

– Genom att i förväg kunna se hur till exempel en arbetsplats kommer att se ut kan vi upptäcka möjligheter och problem i förväg. Att justera och korrigera i efterhand är alltid kostsamt för både leverantör och kund, skapar förseningar och förlängda implementeringstider. Visualisering erbjuder bättre underlag för beslut, menar Patrik Olsson Bichis.

Läs mer: Roboten tar plats på sjukhuslagret

När till exempel en produktionslina byggs om sker det normalt i olika på varandra följande faser. När konstruktören tittar på fundamentet är inte elektrikern med; denne kommer senare och kanske förutsätter vissa genomgångar för kablage etcetera. Programmeraren förväntar sig ett visst svängrum, operatören tittar på det kringliggande flödet …

– Fundament, mekanik, elektronik, layout – allt skulle kunna visualiseras redan innan byggnationen påbörjas. På så vis kan alla aktörer se allt samtidigt och risken att bygga in ”fel” som i det stegvisa förfarandet försvinner. Simuleringen sparar både tid och pengar, men det kräver bra verktyg, förklarar Patrik Olsson Bichis.

Möjlighet till förbättrad säkerhet

Prevas ser också tekniken som ett sätt att förbättra säkerheten. Förebyggande säkerhetsarbete kan ofta innebära en varningsskylt där det till exempel står ”heta ytor”, men tänk om någon inte läser den? Det kan även vara en varningslampa som blinkar, men den är endast tydlig för den som vet vad den indikerar. Med AR kan säkerheten förbättras och saker som idag anses vara för kostsamma eller för svåra att åtgärda kan visualiseras.

– Med visualisering gör vi det tydligare, vi kan påminna kontinuerligt och i klartext tala om vad det rör sig om. Det kostar inte särskilt mycket att lägga till denna data jämfört med exempelvis en varningslampa som ska konstrueras, programmeras och monteras. Kan vi överlägga informationen virtuellt blir det mycket billigare. Det finns många exempel där vi ser att digitaliseringen kan sänka företagens kostnader både på kort och lång sikt, säger Patrik Olsson Bichis.