ANNONS FRÅN FORTUM

Ove 82 är ambassadör för solen

Miljön har alltid varit en hjärtefråga för 82-årige Ove. Han tänker mycket på det ansvar han har gentemot yngre generationer och har bestämt sig för att dra sitt strå till stacken för en mer hållbar framtid.

Publicerad Uppdaterad

I det lilla brukssamhället Hällefors, utanför Grythyttan, bor 7 000 invånare. En av dem är Ove Stein som flyttade hit från norra Skåne 1960. Han har tillbringat större delen av sitt liv i skogen där han försökt mildra våra miljöbrott genom att ifrågasätta de bekämpningsmedel som användes och föreslå andra alternativ när det gick.

”Det ligger i tiden att vi utnyttjar den sol som lyser över hela klotet och att vi hjälps åt att ta hand om jorden”

Med åren har Ove blivit allt mer resursmedveten och hela tiden strävat efter att fatta beslut som gynnar miljön. Efter en resa till Cypern för tio år sedan började han att intressera sig för solceller som där användes för att hålla luftkonditioneringen igång.

-Jag har haft bergvärmepump i sex år och försökt fatta kloka beslut, men så kände jag att nu ska vi för böveln ta hand om solen, säger Ove.

”Målet har aldrig varit att tjäna pengar på solcellerna utan att göra något för kommande generationer”

Ove har Fortum som elleverantör och gick in på deras hemsida där han hittade information om solcellspaketet som passade hans villa. Till en början hade han uppfattningen om att solceller alstrar värme, men när han insåg hur det fungerade slog han slag i saken och fyllde i en intresseanmälan.

-Efter några dagar blev jag uppringd och sedan var bollen i rullning. Det är inte gratis att installera solceller, men jag investerar hellre i framtiden än att låta pengarna ligga på banken, förklarar Ove.

Brinner för miljöfrågor

Ove hänger med i miljödebatten och med sina 82 år besitter han en rad kloka insikter och ser ljust på framtiden. Huset med solceller planerar han låta sina barnbarn ta över den dag han lämnar in sin utrustning och då är solceller något som höjer värdet.

-Idag köper många nya bilar som går på el, men jag tycker det är klokare att sparsamt använda sin gamla bil och istället investera pengar i solceller och göra något för miljön, säger Ove.

Oves tre miljöråd

Åk mindre bil

Kasta ingen mat

Läs på om hur du kan bli mer resursmedveten

Läs mer om solceller här