ANNONS FRÅN WAGO
Optimerar för hållbar drift
Att hitta den unika lösningen till en kund. Att vara ute och träffa människor ena dagen och sitta på kammaren och programmera den andra. Eller att bidra till att en fastighet som man planerat driften för utses till årets svenska köpcentrum. Allt detta gör att Magnus Pettersson på Bravida gillar att gå till jobbet.
Magnus Pettersson är programmerare och automationstekniker på Bravida, som erbjuder tekniskt kunnande inom fastighetsdrift såsom el, värme och ventilation. Ett av hans senaste projekt är köpcentret Hallarna i Halmstad, som utsågs till Sveriges bästa köpcentrum i prestigefulla NCSC Awards i slutet av förra året.
Hallarna byggdes ursprungligen på 1980-talet men har under de senaste tre åren totalrenoverats och byggts ut. Magnus roll var att byta ut all gammal styrning såsom värmekretsar, varmvattenkretsar, ventilationssystem och belysning utanför butikerna, både inomhus och utomhus. Ett av uppdragen med projektet var att göra fastigheten mer hållbar i drift.
Vårt sätt att konkurrera är genom att använda WAGO som bas och sedan skräddarsy egna lösningar
– Jag fick höra att vi har samma energiförbrukning som innan ombyggnationen trots att köpcentrets yta har ökat från 30 till 90 butiker. Vi har jobbat mycket med effektiviseringar som att vi har ställt om värmekurvan och det är ett väldigt bra resultat. Men vi fortsätter att trimma och nöjer oss inte förrän vi hittar det perfekta läget, berättar Magnus.
En stor hjälp i den optimala trimningen har Magnus av de 18 stycken PFC från WAGO som är installerade i fastigheten. Dessa kommunicerar i sin tur med Swegons aggregat och hanterar 12 000 datapunkter i BMS-systemet som styr såväl kyla, värme, larm och belysning. Att valet av produktleverantör föll på WAGO var självklart.
– Ingen annan kunde erbjuda den kommunikation mellan systemen som WAGO gör. Vi har 19 system som pratar med varandra med hjälp av snabb nätverkskommunikation, vilket bidragit till att vi får en bra kontroll över alla system som i sin tur innebär att vi kan spara energi, säger Magnus.
Han kom i kontakt med WAGO efter att på eget bevåg ha bestämt sig för att hitta den bästa leverantören av fastighetsstyren 2013.
Köpcentret har samma energiförbrukning som innan ombyggnationen trots en ökning från 30 till 90 butiker
– Vissa kunder har höga och specifika krav när det gäller hårdvara, vilket många av våra konkurrenter erbjuder som färdiga produkter. Vårt sätt att konkurrera är genom att använda WAGO som bas och sedan skräddarsy egna lösningar. Med WAGOs funktionsblock i botten kan jag utveckla system helt utifrån vad mina kunder vill ha. Det ger större utrymme att utveckla egen programvara utanför ramarna som adderar väldigt mycket mervärde till mina kunder, säger Magnus.
I köpcentret Hallarna återfinns nästan uteslutande WAGO-produkter i fastighetsstyrningen. Magnus har programmerat mjukvaran utifrån WAGOs standardkort.
– WAGO har ett brett sortiment inom fastighet och är duktiga på kommunikation mellan olika system. Produkterna håller hög kvalitet och allt är testat och klart när det levereras. Annars brukar det alltid vara något som är trasigt men ingenting har vi behövt byta under de år jag jobbat med WAGO.
Magnus lyfter fram flera fördelar med sitt jobb på Bravida. Variationen mellan att vara inne och programmera och att vara ute och drifta system hos kunderna passar honom bra. Allra roligast med jobbet är att få sätta tänderna i ett projekt med utmaningar, hitta lösningarna och få presentera dem för kunden, och sedan att få se dem omsättas i verkligheten. Som alldeles nyligen på Kungälvs sjukhus, där han jobbar med kraftstyren sedan några månader.
– Vi satt riktigt illa till ett tag och lyckades inte få fram den lösning som behövdes. Efter bra hjälp från WAGOs Stockholms-support pratade jag sedan direkt med utvecklaren i Tyskland. Han kom tillbaka efter en och en halv vecka med en komplett ny version som löste problemet. Så jag fick en specialmjukvara tack vare WAGO som Kungälvs sjukhus nu har installerat i sina applikationer.
För mer information: www.wago.se