ANNONS FRÅN HUB2018

Omställningen av energisystemet – nu möts aktörerna

Energibranschens aktörer och intressenter samlas snart för att diskutera vägen till en ny och hållbar omställning. Den 13 november arrangeras en av Nordens största energikonferenser: HUB2018.

Publicerad Senast uppdaterad

Evenemanget som årligen hålls i Västerås förenar aktörer från hela energibranschens ekosystem; energibolag, industri, offentlighet och akademi. Under en heldag hålls samtal kring hur de svenska aktörerna på bästa sätt ska klara av det växande energibehovet och omställningen som krävs.

Och även om utmaningen är enorm, är budskapet med HUB2018 att aktörerna tillsammans faktiskt kan skapa långsiktig hållbarhet. De inbjudna nyckeltalarna, som alla är ledare eller beslutsfattare inom branschen, kommer dela med sig av sina viktigaste insikter inom ämnet. Och inte minst – vad som krävs av ledarskapet i dagens läge.

Ta del av hela programmet och anmälan här!

Det blir drygt trettio talare från branschens olika håll och kanter, både lokala och internationella. Volvo Cars vd Håkan Samuelsson och generaldirektören för Svenska Kraftnät, Ulla Sandborgh, är några av huvudtalarna.

Likt tidigare år förväntas ett hundratal företag finnas på plats under konferensen. Något som placerar evenemanget som ett av Nordens största.

Vad är det som gör att intresset för HUB2018 blivit så pass stort?

– Framförallt på grund av det är ett så angeläget ämne. Frågor som adresseras är avgörande för hela samhället och energisystemet. HUB-konferensen är inte vinstdrivande, utan syftet är att stärka branschen och branschens företag. Och vi står just nu i en otroligt spännande tid där det sker stora omställningar av energisystemet, säger Rasmus Palazzi som är projektledare för HUB2018.

Rasmus Palazzi är projektledare för HUB2018.

Vilken fråga skulle du säga känns mest aktuell för hela branschen?

– Kompetensförsörjningen innebär stora utmaningar för många. Där kommer vi sätta fingret på hur det hänger ihop med konkurrenskraften. Vi måste ha en jättestark talangutveckling som tar till vara på våra unga. Vi är ett litet land som är beroende av vårt exportvärde och där är flödet av kompetens, från och till oss, nerven.

Hur viktigt är det att branschen lyckas skapa ett långsiktigt hållbart energisystem?

– Omställningen som vi går igenom handlar om hållbarhet på flera sätt; hållbara system, hållbar kompetensförsörjning, en hållbar bransch. En av de viktigare frågorna som berör allt detta är leveranssäkerheten, som vid rubbning kan slå ut hela vår konkurrenskraft. Det är ingen enkel sak att bygga om hela vårt befintliga elnät med bibehållen leveranssäkerhet och effektbalans. Leveranssäkerheten blir ju också viktigare för varje år, i och med ökad elektrifiering och omställningen av fordonsflottan.

Ledaren för det ukrainska kärnkraftsbolaget ska tala, om vadå?

– Yuriy Nedashkovsky från Energoatom kommer att tala om sina erfarenheter av leveranssäkerhet i krissituation. Det blir ett intressant inslag om vad som händer med ett lands energisystem i samband en större nationell kris, som i deras fall handlade om Rysslands annektering av Krim och ett proxykrig i östra Ukraina.

HUB 2018 arrangeras av Energy Competence Center i samarbete med en rad större branschaktörer, bland annat ABB, Mälarenergi, Northvolt, Westinghouse, Bombardier Transportation och Mälardalens högskola. Evenemanget hålls den 13 november på The Steam Hotel i Västerås.

Ta del av hela programmet och anmälan här!