ANNONS FRÅN ODU
Nya kontaktdon skyddar mot elektriska stötar genom att använda isolatorer med labyrintmönster
Tyska ODU:s nyutvecklade kontaktdon är utrustade med isoleringsplattor, krage, och rör för att helt uppfylla IEC 60601-1-standarden. Detta gör det enkelt för tillverkare av elektriska medicintekniska produkter att säkerhetsställa att deras produkter uppfyller kraven på beröringsskydd.
Efter ett år på ritbordet har det tyska företaget ODU nu utvecklat ett antal kontaktdon som har 2MOPP och 2MOOP skydd inbyggt. Det innebär att elektromedicinska enheter uppfyller kraven i IEC 60601-1-standarden om man använder dessa ODU kontakter.
Det är en innovation eftersom det under en lång tid har varit vanligt att införa skyddsmekanismer på två olika ställen i utrustningen. Typiskt en mekanism i kontakten och en annan i strömförsörjningen. Detta innebar att tillverkare av elektromedicinsk utrustning var tvungna att dokumentera att både kontakten och nätaggregatet uppfyllde kraven. Därför bestämde sig ODU sig för att göra det enklare.
- Vi kunde se att tillverkarna saknade ett enklare och mer kostnadseffektivt sätt att uppfylla kraven för skydd mot elektriska stötar. Därför började vi undersöka om vi kunde designa våra kontaktdon så att de kunde uppfylla 2MOPP och 2MOOP, säger Alexandra Fuchshuber, produktchef på ODU.
En utmaning att förena säkerhet och kompakt format
Med hjälp av ett antal smarta designval lyckades ODU nå 2MOPP och 2MOOP, men det var inte helt enkelt.
- Utmaningen var att tillverkarna kräver mer kompakta komponenter, samtidigt som de skall uppfylla IEC 60601-1-standarden, vilket ställer stora krav på isoleringen, säger Alexandra Fuchshuber.
Längs vägen fann ODU-konstruktörerna att de kunde förbättra isoleringen av kontaktdonen genom att öka säkerhets- och krypavståndet mellan kontakterna. Bland annat har detta gjorts genom att man lägger isoleringsplattor, krage och rör på kontakterna.
Isoleringsrören omsluter delvis stiftkontakten så att de är mer skärmade från varandra i kontaktdonen. Samma effekt uppnås på hylskontakten med hjälp av isoleringskragar mellan hylsorna. Om ännu mer isolering behövs kan man placera isoleringshylsor över kontakterna och ytterligare öka avståndet mellan kontakterna. De olika typerna av isolering ger en labyrintisk effekt, vilket ökar säkerhets- och krypavståndet, och därmed beröringssäkerheten.
ODU har dessutom placerat kontakterna asymmetriskt så att det finns större avstånd mellan kontakter med högspänning och mindre avstånd mellan kontakterna för låg spänning. Det har gjort kontaktdonen mer kompakta.
Kontaktdonen följer garanterat kraven
De många förbättringarna innebär att tillverkare av elektromedicinsk utrustning nu kan lita på ODU kontaktdonen om de vill uppfylla IEC 60601-1-standarden. -- Och det är en stor fördel, säger Mads Haastrup, som är ODU:s försäljningschef i Norden:
- Kraven på skydd av patienter och användare mot elektriska stötar har ökat under åren, liksom kraven på dokumentation. Om en tillverkare levererar till ett land som USA kan det få förödande konsekvenser om det finns ett fel som drabbar patienten eller användaren. Därför är det extremt viktigt att kunna dokumentera att utrustningen uppfyller standarden IEC 60601-1, säger han och fortsätter: - Med dessa nya ODU kontaktdon är tillverkarna säkra på att utrustningens kontaktdon är beröringsfria så att de kan lägga sin tid och resurser på annat håll.
Det samma gäller för den svenska marknaden, enligt Tommy Nyman, regional säljchef for ODU Scandinavia AB.
Beröringssäkerhet och IEC 60601-1
Elektromagnetisk utrustning måste uppfylla väldigt höga krav på beröringsskydd för att kunna godkännas bland andra för den svenska marknaden. Både patienter och användare måste skyddas mot elektriska stötar och detta är tillverkarens ansvar.
I många år har det varit IEC 60601-1-standarden som har definierat säkerhetskraven för elektromedicinska enheter, och under åren har kraven ökat. Den senaste versionen definierar två så kallade "Means of Protection" mot elektriska stötar för patienter och användare:
- Means of Patient Protection (MOPP)
- Means of Operator Protection (MOOP)
För både patientskydd och användarskydd måste utrustningen ha två separata skydd mot elektriska stötar inbyggt om den skall uppfylla kraven. Det kallas 2MOPP och 2MOOP, vilket innebär att om en mekanism falerar så tar den andra över.