ANNONS FRÅN CINIS FERTILIZER

Ny svensk metod att tillverka konstgödsel sänker CO2-utsläppen med nästan 100 procent

Nu slutför Cinis Fertilizer byggnationen av sin första produktionsanläggning i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik.

Använder hälften så mycket energi som dagens produktionsmetod - kan bidra till ett mer hållbart jordbruk.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Jordbrukssektorn står i dag för omkring 25 procent av de globala växthusgasutsläppen. En stor del av utsläppen kommer från produktionen och användandet av konstgödsel.

En av de viktiga ingredienserna i konstgödsel är kaliumsulfat. Traditionellt tillverkas det i förbränningsprocesser som kräver temperaturer på 700–800°C, oftast genom förbränning av fossila bränslen.

Jakob Liedberg, grundare och vd på Cinis Fertilizer.

Det svenska företaget Cinis Fertilizer har genom sin grundare och vd, kemiingenjör Jakob Liedberg, utvecklat och patenterat en process där man kan framställa kaliumsulfat vid rumstemperatur med fossilfri el som energikälla. Den bygger på den så kallade glaseritprocessen.

– Vår process använder hälften så mycket energi som dagens produktionsmetoder och resulterar i ett fossilfritt mineralgödsel med ett koldioxidavtryck nära noll, säger han.

Cinis Fertilizer använder restprodukter från industrin

Insatsvarorna i produktionen är bland annat natriumsulfat, som också är en restprodukt i skogsindustri och vid batteritillverkning. Denna restprodukt hade annars hamnat på deponi, men genom att istället använda det i produktionen av konstgödsel, ökar cirkulariteten - och därmed även hållbarheten.

Cinis Fertilizer har tecknat avtal med ledande svenska företag inom skogsindustri och batteritillverkning att ta tillvara på deras natriumsulfat för produktionen av kaliumsulfat.

– Vi värnar om miljön och det känns mycket bra att snart kunna erbjuda cirkulärt, fossilfritt kaliumsulfat på marknaden, säger Jakob Liedberg.

Cinis Fertilizer expanderar internationellt

Nu slutför Cinis Fertilizer byggnationen av sin första produktionsanläggning i Köpmanholmen utanför Örnsköldsvik.

Själva produktionen sker utan farliga utsläpp, i en arbetsmiljö fri från höga temperaturer och farliga kemikalier. Ett trettiotal medarbetare håller på att rekryteras och produktionen av 100 000 årston fossilfritt konstgödsel om året kommer att starta i mars 2024.

– Gödselmarknaden har visat ett stort intresse för vårt mer hållbara alternativ. Hela produktionen är redan intecknad tio år framåt av den internationella gödseljätten Van Iperen International, förklarar Jakob Liedberg.

Ytterligare en produktionsanläggning ska vara uppförd och i drift i Skellefteå 2026. Samtidigt planerar man för en internationell expansion. I september i år tecknade man ett avtal om leverans av natriumsulfat från en amerikansk batteritillverkare och man kommer nu att etablera en produktionsanläggning i den amerikanska delstaten Kentucky. Etableringen i USA ska vara i drift 2025 och ligger inom ramen för Cinis Fertilizers tillväxtplan om att nå en produktion om 1,5 miljoner ton kaliumsulfat i sex anläggningar fram till slutet av 2030.

Om Cinis Fertilizer

Cinis Fertilizer är ett svenskt greentech-bolag som med start i början av 2024 ska producera ett miljövänligt mineralgödsel, kaliumsulfat, genom att återvinna avfall från tillverkning av elbilsbatterier samt från massa- och pappersindustrin. Bolaget är noterat på First North Growth Market.

Läs mer på: www.cinis-fertilizer.com/sv