ANNONS FRÅN UNIONEN EGENFÖRETAGARE

Ny som företagare? Så får du en raketstart!

Har du nyligen startat eget företag? Eller står i startgroparna att göra det? Här är fyra användbara tips, som ger dig en flygande start.

Publicerad Uppdaterad

Agneta Hoflin är affärscoach på Unionen Egenföretagare och har en gedigen erfarenhet både av att driva eget och att coacha andra egenföretagare att vässa sig själva och sin affär.

- Jag fungerar som ett bollplank för våra medlemmar, en livlina kan man säga. Ibland fastnar du och vet inte hur du ska ta sig vidare och då är jag där, stöttar dig och ger dig mod att fortsätta, säger Agneta Hoflin.

Ge ditt företag en flygande start - 4 enkla steg

1.      Fokus på kunden

Som nystartad behöver du vara tydlig med ditt affärskoncept. Ibland är det lätt att fokusera på vad du själv gör istället för vilket behov din produkt eller tjänst fyller. En kund köper alltid det som på något sätt är en förbättring för hen.

- Jag träffar många nya egenföretagare som är passionerade, vilket såklart är både inspirerande och roligt. Men det är viktigt att inte bara stirra sig blind på den egna produkten utan lyfta blicken och titta på behoven. Vad gör produkten för nytta?, förklarar Agneta Hoflin.

2. Testkör

Det kanske sagts förut men det tåls att upprepas: Gör ordentlig research. Du behöver få reda på vad potentiella kunder tycker om din produkt eller tjänst. Bästa sättet att få tillförlitliga svar är att testa den på målgruppen. Vad tycker de rent allmänt? Har de förslag på förbättringar? Skulle de köpa produkten eller tjänsten och vad skulle de i så fall betala?  (artikeln fortsätter)

- Jag träffar många nya egenföretagare som är passionerade, vilket såklart är både inspirerande och roligt. Men det är viktigt bara att inte stirra sig blind på den egna produkten utan lyfta blicken och titta på behoven. Vad gör produkten för nytta?, förklarar Agneta Hoflin, affärsutvecklare på Unionen Egenföretagare. Foto: Johan Stridsberg
- Jag träffar många nya egenföretagare som är passionerade, vilket såklart är både inspirerande och roligt. Men det är viktigt bara att inte stirra sig blind på den egna produkten utan lyfta blicken och titta på behoven. Vad gör produkten för nytta?, förklarar Agneta Hoflin, affärsutvecklare på Unionen Egenföretagare. Foto: Johan Stridsberg

3.      Tänk inte nytt, tänk smartare

Det är väldigt populärt att prata om innovation, men alla behöver inte uppfinna hjulet. Det finns pengar att tjäna på att hitta nya användningsområden och -sätt för befintliga saker. Exakt så jobbar många framgångsrika företag.

- Samma teknik kan användas inom massor av områden. Ta bara digitaliseringen. Tekniken har funnits där länge, men vi har inte applicerat den överallt. Hitta smarta tillämpningar av tekniken och sälj dem. Exempelvis är hållbarhet något det pratas mycket om just nu, och där finns pengar att tjäna. Så hur kan man jobba med digitalisering för att öka hållbarheten? Så kan man tänka, säger Agneta Hoflin.

4.      Koppla ihop dig med andra

Ibland är det lätt att tro att allt hänger på dig, men det stämmer inte. Att söka sig till ett sammanhang där du kan ställa frågor, bolla idéer och få stöd är jätteviktigt för att både utveckla din affär men också bli en bättre företagare.

- Ensam är inte stark. Hitta en community och nätverka istället för att sitta hemma på kammaren. Hos Unionen Egenföretagare får alla medlemmar tillgång till affärscoaching, affärsjuridisk rådgivning, företagsekonomisk rådgivning och LinkedIn-granskning, förutom access till ett stort nätverk av andra egenföretagare, avslutar Agneta Hoflin.

Vill du vara en del av vår community? Här kan du gå med i Unionen Egenföretagare. De tre första månaderna är kostnadsfria.