ANNONS FRÅN HITACHI ENERGY

Ny digital tvilling banar väg för energiomställningen

Jeton Aliu, ansvarig för global affärsutveckling. Foto: Jonas Bilberg

I omställningen mot ett hållbart samhälle är energibranschens roll central. Ett stabilt och effektivt elnät är en förutsättning för att utsläppstunga branscher som transport och industri ska kunna ställa om mot koldioxidneutralitet. Med Hitachi Energys innovation IdentiQ tas nästa kliv framåt för att säkerställa hållbara, flexibla och säkra elnät.

Publicerad Senast uppdaterad

Produktionen av förnybar energi genom sol, vind och vatten byggs ut samtidigt som viss planeringsbar produktion fasas ut. I den processen sker ett skifte i tillförlitligheten i elförsörjningen, samtidigt som energibehovet ökar över hela landet. Dessa faktorer kräver nya digitala lösningar som kan accelerera omställningen mot koldioxidneutralitet.

Jeton Aliu, ansvarig för global affärsutveckling inom affärsområdet Grid Integration på Hitachi Energy, har tillsammans med sina kollegor utvecklat IdentiQ – en digital tvilling av en omvandlarstation för högspänd likström (HVDC), och andra elkvalitetssystem.

– IdentiQ gör det möjligt att förbättra hanteringen av elnätstillgångar. I den här digitala tvillingen kan du enkelt och lättöverskådligt ta del av all den data vi samlat för att på ett mer effektivt sätt jobba rätt och säkert i anläggningen. Vi har samlat all vår erfarenhet och kunskap, om allt ifrån utveckling till installation och underhåll, i en och samma digitala plattform, säger Jeton.

I IdentiQ finns den ackumulerade kunskap och data som Jeton pratar om uppdelad i anläggningens fyra livsstadier; planering, byggnation, drift och underhåll. Syftet är att förbättra hanteringen av tillgångarna genom att erbjuda rätt information, till rätt person, och vid rätt tillfälle. Det ska helt enkelt vara lättöverskådligt för alla som jobbar i IdentiQ.

Den visuella utformningen i IdentiQ, som påminner om de visuella gränssnitt som numera är vanliga i moderna dataspel, stärker kopplingen till den information du får. En person som till exempel ska jobba med underhåll i anläggningen kan genom en sensor tydligt se i modellen var det finns farliga ämnen och hur de ska hanteras.

– Det främjar både hälsa och säkerhet samtidigt som det ger enorma fördelar för miljön, menar Jeton. Designen ska alltså bidra till både säkerhet och hållbarhet. Man kan också förbereda sig virtuellt genom att promenera runt i anläggningen i 3D eller VR. Där kan man mäta, markera och säkerställa en så enkel sak som att verktygen som tas med faktiskt får plats i det trånga utrymmet där jobbet ska utföras. På så sätt sparar man både tid, samtidigt som säkerheten höjs. 

– Med IdentiQ lyckas vi optimera processer, både direkta och indirekta. Låt säga att något ska bytas ut på en apparat, då kan du hitta instruktionen i systemet. Men över tid kan även den processen optimeras och du kan få information om hur du byter ut den på ett säkert sätt utan att något läcker och du potentiellt skadar dig, förklarar Jeton.

Genom att göra komplexa system mer lättöverskådliga kan man optimera kraftsystemets hela livscykel och alla små steg i den. Och på så sätt skapa långsiktig hållbarhet och stabila elnät. Något som krävs för en hållbar energiomställning.

Lär dig mer om teknikutveckling tillsammans med Hitachi Energy

Annonsinformation

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se