ANNONS FRÅN WALLENIUS WATER INNOVATION

Nu kan verkstadsindustrin automatisera jobbet som ingen vill hålla på med

Ny teknik automatiserar skärvätskehanteringen. Resultatet är förbättrad lönsamhet, kvalitet och arbetsmiljö.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Skärvätskor används inom verkstadsindustrin för att kyla, smörja och transportera bort spånor som bildas vid metallbearbetning, och man har under lång tid levt med stora utmaningar relaterat till vätskorna. Ulf Arbeus, vd på Wallenius Water Innovation sammanfattar problemen:

Ulf Arbeus, vd på Wallenius Water Innovation

– Man tvingas tillsätta hälsofarliga kemikalier, för att vätskorna ska få önskad livslängd, vilket begränsas av den allt strängare europeiska kemikalielagstiftningen (REACH). Som en konsekvens rekommenderas högre och mer exakt vätskekoncentration. Detta ökar kostnaderna men är också svårt att klara med de manuella metoder som använts.

Skärvätskan spelar en avgörande roll för effektiv maskinbearbetning, men det är viktigt att man ser till att alltid tillföra rätt blandning av koncentrat och vatten. Man tillåter normalt ett intervall inom ± 1%. Eftersom man ständigt har avdunstning och förbrukning har det visat sig mycket svårt att med manuella metoder kontinuerligt bibehålla den blandning som produktionen kräver.

Studier har visat att den totala kostnaden för hanteringen av skärvätskor, är upp till fem gånger högre än inköpskostnaden. Samtidigt är det en dold kostnad som faller mellan olika avdelningar och som ofta ingen riktigt har kontroll över (1).

Verkstadsindustrin har länge haft fokus på att införa avancerade CNC-maskiner och robotar, och nu riktas uppmärksamheten även mot skärvätskehanteringen. FluidWorker 150 är ett exempel på hur en lättinstallerad automationsutrustning i ett slag effektiviserar och förbättrar operatörernas arbetsinnehåll och arbetsmiljö. Den automatiska styrningen gör att man alltid kan hålla rätt koncentration och nivå på vätskan, utan behov av det manuella jobbet som många uppfattar som ”icke-värdeskapande”.

FluidWorker innehåller även ett integrerat UV-system som hindrar bakterietillväxt, vilket gör att skärvätskans livslängd kan förlängas utan biocider. Här utnyttjas samma teknik som blivit standard inom vattenrening, där UV har ersatt användning av klor. Både minskad biocidanvändning och bakterienivå reducerar risken för att CNC-operatörerna drabbas av allergier och luftvägsbesvär.

– Det ökade antalet företag som har ambitioner att bidra till att nå FN’s hållbarhetsmål, och som mäter sin miljöpåverkan, får nu ytterligare en möjlighet att minska sitt klimatavtryck genom att behovet av kemikalier, avfall, vatten och transporter minskar, avslutar Ulf Arbeus.

Läs mer på: www.walleniuswater.com/sv

(1) Total Cost of Ownership of Metalworking Fluids

T. Bierma and Frank Waterstraat

https://experts.illinois.edu/en/publications/total-cost-ownership-for-metalworking-fluids

Om FluidWorker – ett exempel

GKN ePowertrain i Köping har valt att installera FluidWorker 150. En noggrann uppföljning och analys genomfördes för att kartlägga effekterna på produktivitet kostnad och miljö. De högt ställda målsättningarna överträffades, och en snabb återbetalningstid kunde visas, genom:

● Minskat behov av skärvätska med mer än 50%

● Färre stillestånd och förbättrad produktionskvalitet

● Effektivare operatörer som kan koncentrera sig på huvuduppgiften

● Minskat behov av biocider

● Minskad klimatpåverkan. Mindre mängd vätska att hantera och destruera

Läs mer om GKN ePowertrains resultat med FluidWorker 150 här.