ANNONS FRÅN ERICSSON

Människorna bakom 5G-framgången

Att vara marknadsledande inom 5G, möta de ökande kraven från såväl kunder som samhälle och samtidigt ligga i framkant i den tekniska utvecklingen kommer inte utan sina utmaningar.

Publicerad Uppdaterad

Fokus hamnar obemärkt och ofta på buzzwords och teknologins nya möjligheter. Men bakom varje innovation och framsteg gömmer sig de verkliga möjliggörarna – de nyfikna och motiverade människorna som banar vägen för 5G.

Maria Nordin och Olof Gatter jobbar i olika team på Ericsson och på olika sätt med 5G-utvecklingen. Tillsammans med sina kollegor löser de såväl framtids- som realtidsutmaningar.

“5G är ett realtidssystem, det finns extremt höga krav på drifttid. Det kan handla om att ändra koden för att tjäna mikrosekunder”, säger Olof Gatter, som är Senior Specialist Software Quality Assurance. “Min roll är att leda riktningen i vad vi ska göra för att ha en källkod som är robust, är möjlig att underhålla”.

Olof och hans kollegor sysslar med realtidsprogrammering i lågnivåspråken C och C++. Något som Olof menar skapar en komplex och spännande tillvaro.

“Vi jobbar mycket med hårdvarunära programmeringsspråk och det är en utmaning. Det är svårt att bemästra flertrådig programmering med höga realtidskrav. Men där har vi på Ericsson en edge, vi har en skräddarsydd hårdvara specialanpassad för 5G och vi bygger mjukvara runt den”.

Genom att ständigt möjliggöra nya användningsområden som exempelvis uppkopplade fordon, Augmented Reality, förbättrad video och gaming förändrar 5G inte bara våra professionella liv, utan även våra privata.

“Föreställ dig klimatåtgärder med exponentiell påverkan, med teknik och globala samarbeten är det möjligt. Men med 5G kan vi göra ännu mer. Och genom att arbeta tillsammans är en bättre värld inom räckhåll.”

Ericsson växer hela tiden och letar alltid efter nya kollegor -  besök vår karriärsida och ansök redan idag.

“Det är ett race som aldrig tar slut”

Maria Nordin är Program Manager för 5G RAN på Ericsson. Tillsammans med två andra Program Managers leder hon sammanlagt 700 medarbetare som kontinuerligt levererar nya funktioner och lösningar för att förbättra 5G prestanda och funktionalitet.

“Vi jobbar med 100 olika team, placerade över hela världen. Och vi är marknadsledande i den utveckling vi har. Med det sagt är det ett race som aldrig tar slut. Både våra kunder och konkurrenter skapar ett klimat där vi hela tiden behöver jobba för att fortsätta behålla en tekniskt och marknadsledande position”, säger Maria.

Marias roll innebär att hon för dialog med såväl produktledningen och ibland också kundenheterna för att förstå kravbilder och kravprioriteringar inför framtida lösningar.

“Vi lägger mycket stolthet i att vi levererar vad vi lovat. I det program jag driver har vi otroligt många lösningar och förbättringar inom 5G mid- och low band frekvenserna och vi levererar alltid en produkt som kan distribueras till kund. Mitt uppdrag är att förstå behov och krav för att sedan se till att vi har vad vi behöver för att möta de kraven. 5G-utvecklingen går snabbt och vi jobbar med att hela tiden lösa problem för att kunna ta med nya funktioner och releaser till kunderna. 

Utveckling i ett ombytligt klimat

Både Maria och Olof har jobbat på Ericsson i över tio år, något som vid första anblick kan låta unikt, men på Ericsson är det inte ovanligt.

“Ibland möts jag av förvåning när jag berättar att jag varit på Ericsson så länge. Men faktum är att det inte känns så. Jag har under min resa här gått ifrån en väldigt teknisk roll till att leda ett väldigt stort program som utvecklar end-to-end lösningar i mjukvara. Det finns utvecklingsmöjligheter här som gör att de roller jag haft under åren erbjudit en ombytlighet som man annars bara får om man byter företag”, säger Maria.

“Jag kan bara hålla med Maria”, säger Olof. “Jag har många gånger varit förvånad över det bemötande man får av de chefer man har. Ingen har någonsin velat stoppa mig när jag är nyfiken och vill testa någon ny roll eller ett nytt område. Jag älskar utmaningar och jag älskar mjukvara. Här har jag möjligheten att jobba med båda. Det är en sådan bredd på utvecklingen med hårdvara, mjukvara, algoritmer och systemutveckling. Allt finns här, och det finns inte på så många andra ställen”.

Ericsson växer hela tiden och letar alltid efter nya kollegor -  besök vår karriärsida och ansök redan idag.