ANNONS FRÅN LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET

Luleå tekniska universitet storsatsar på vätgassamhället

CH2ESS vid Luleå Tekniska Universitet.

I 50 år har Luleå tekniska universitet varit en stark forsknings- och utbildningspartner till svensk industri. I mitten av maj lanserades centrumbildningen CH2ESS som är en ny satsning där vätgas tillämpas i industriella processer och energisystem.

Publicerad Senast uppdaterad

Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden, CH2ESS, är en ny forsknings- och kunskapssatsning vid Luleå tekniska universitet med inriktning mot vätgasanvändning i industriella processer och energisystem, i nära samarbete med svensk industri.

– CH2ESS är ett kompetenscentrum där olika kompetenser möts i ett tvärdisciplinärt forskningsprogram och bearbetar en forskningsfråga – i det här fallet vätgas. Vi genomför satsningen för att kunna vara en stark forsknings- och utbildningspartner till svensk industri, och för att bidra till det globala målet att ersätta fossila bränslen och klara klimatomställningen, säger Rikard Gebart, professor i energiteknik och tillförordnad verksamhetsledare för CH2ESS.

Från idé till verklighet – på 4 månader

Behovet av satsningen tar avstamp både i klimatomställningen och i samhälls- och industriomvandlingen. Redan i februari fick Rikard Gebarts forskningsgrupp en idé om att titta närmare på vätgas i industriella processer och energisystem. Ett pilotprojekt startades och ett kunskapsunderlag togs fram. I mitten av maj lanserades forskningssatsningen.

– Timingen är perfekt. Just nu genomförs flera satsningar i norra Sverige och summerar man ihop investeringsplanerna uppgår de till 1 000 miljarder. En av satsningarna är H2 Green Steels som bygger en ny produktionsanläggning i Boden, säger Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem.

Unik pilotanläggning

Forskningssatsningen tar ett helhetsgrepp på produktion, lagring och transport av vätgas och inkluderar processintegration och elkraftsystemet. Unikt för satsningen är universitetets avancerade pilotanläggning, LTU Green Fuels, som är en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av olika slags bioprodukter till syntesgas och gröna bränslen.

– Där finns kapacitet att studera elektrolyssystem i industriellt relevant skala, att simulera industriella delprocesser och att genomföra experiment som är för avancerade eller för dyra för kommersiella anläggningar.

Anläggningen byggdes upp i ett tidigare projekt, så vi får en flygande start nu, säger Roland Larsson, professor i maskinelement.

Goda möjligheter i norr

Satsningen är lika mycket en utbildningssatsning som en forskningssatsning. Vid Luleå tekniska universitet går forskning och utbildning hand i hand, vilket innebär att forskningsområdena har stark koppling till utbildningarna – med nytta för samhället.

– Vi satsar på skräddarsydd uppdragsutbildning för yrkesverksamma och CH2ESS-trainee. Det finns ett enormt behov av kompetent personal, så gillar man långa, fina vintrar och idylliska skärgårdar är norra Sverige rätt ställe att bosätta sig på. Det finns enorma möjligheter att göra karriär och livskvalitén är fantastisk, säger Rikard Gebart.

Luleå tekniska universitet satsar 60 miljoner under sex år, men ambitionen är att dubblera satsningen med finansiering från externa aktörer. Karl Andersson poängterar vikten av samverkan med externa partners.

– Samverkan är vad som krävs för att klara nyindustrialiseringen och den gröna omställningen. Vi står inför vår tids största utmaning och vi drar vårt strå till stacken för att lösa den.

Läs mer om den nya forsknings- och kunskapssatsningen CH2ESS här!

Annonsinformation

CH2ESS är en forsknings- och utbildningssatsning som finansieras av Luleå tekniska universitet, partners och forskningsfinansiärer. Luleå tekniska universitet är en stark forsknings- och utbildnings- partner till svensk industri med målet att ersätta fossila bränslen och klara den globala klimatomställningen.

Samarbetsparter i CH2ESS (Center for Hydrogen Energy Systems Sweden) är inledningsvis: LKAB, SSAB, Vattenfall, Hybrit Development, H2 Green Steel, Skellefteå Kraft, NTNU Energi Team Hydrogen vid Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) och Piteå kommun. På sikt kommer fler intressenter med vätgasintresse att tas med.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se