ANNONSSAMARBETE MED ...

Livsmedel och förpackningar i ett miljöperspektiv - flexibel automatisering gör skillnad

Hur skall vi minska klimatpåverkan från förpackningen när vi förpackar mer än någonsin?

Publicerad

En varumärkesägare har många trender och värderingar att ta hänsyn till i sitt val av utbud till marknaden. Deras förpackningsdesigners jobbar hårt med att ta fram klimatsmarta förpackningar med optimal form i moderna material där transport, kommunikation och användarupplevelse skall harmonisera med miljömål och profilering. I framtagna strategier om CSR, Corporate Social Responsibility, lyfter man fram ett antal målsättningar för en hållbar framtid utifrån de 17 mål som världens stora ledare kom överens om i FN 2015. I dessa målsättningar spelar förpackningen en stor roll.

Läs mer om CSR här.

Men hur kan förpackningen bidra till en hållbar framtid - socialt, ekonomiskt och miljömässigt? Här kommer några exempel på förpackningens funktion:

  • Förpackningen bidrar till en längre hållbarhet
  • Rätt storlek på förpackningen minskar matsvinn
  • Förpackningen möjliggör transport och lagerhållning
  • Förpackningen är en kommunikationskanal som kan utbilda användaren

Med andra ord kan förpackningen i allra högsta grad göra skillnad. Men förpackningen har också en helt annan funktion som handlar om sista raden på bokslutet. Produkten skall framhävas och uppfattas attraktiv ur ett konkurrensperspektiv. Den skall synas och sticka ut i butikshyllorna. Modern printerteknik gör det möjligt att få helt unik grafisk design på varje individuell förpackning. Förpackningen skall ibland få produkten att kännas exklusiv och i andra fall skall den utstråla förnuft. Det är nog inte alltid lätt att sammanföra CSR-strategier med försäljningsstrategier. Som väl är blir vi konsumenter mer och mer medvetna och fattar bättre beslut när vi väljer produkter vilket gör att de varumärkesägare som är duktiga på CSR-implementering också får en växande kundkrets.

En utmaning för producenterna är att anpassa sin produktion till dessa förändringar. Nya råd och rön kommer ständigt och det finns ibland anledning att fundera över varför förändringar tar så lång tid att genomföra.

När en produktionslinje byggs upp investeras mångmiljonbelopp i olika utrustningar och maskiner. För en hållbar produktion behövs en lång avkastningstid eftersom det oftast innebär mer kostsamma investeringar och mer omfattande projektering. I kontrast till detta har vi en marknad som kräver förändringar och en finansiell modell som förespråkar korta avkastningstider och snabba vinster.

Det är här en genomtänkt och flexibel automationsplattform kommer in i bilden. Stommen i en produktionslina har kanske en livslängd på 10 – 20 år, ibland längre. Under den tiden hinner mycket att hända i omvärlden som producenterna måste anpassa sig till. Det är högst sannolikt att vi framöver kommer att få se nya lagar och regler som tvingar fram förändringar vilka i sin tur kräver anpassningar i produktionsledet. Vi ser redan idag att t.ex. olika material fasas ut och spårbarhetskrav ökar.

Genom att välja leverantörer som erbjuder öppna och flexibla plattformar skapar man förutsättningar för att kunna förändra och anpassa. Då skapar man också en hållbar produktion där grunden i investeringen får en långvarigt hög nyttjandegrad och det klimatpåverkande avtrycket minimeras.

Exempel på en del i en sådan automationsplattform är Festos installationskoncept CPX/MPA.

Den har god IP-klassning och behöver inte byggas in i ett skåp. Det är enkelt att byta ut och lägga till nya moduler. Den går att få med PLC-modul alternativt kan den kommunicera med i stort sett alla förekommande PLC-fabrikat på marknaden. Den kan förändras med tiden.

Ett annat exempel är Festos nya ”Motion Terminal” som kan ändra funktion under drift med hjälp av olika appar.

Vill du läsa mer om smarta system kan du ladda ner en Festo White Book här!

Slutligen är det också viktigt att välja leverantörer som kan hjälpa till i alla faser. Festo har produkter, mjukvaror, processer och kompetens som hjälper kunderna genom de olika faserna i produktionslinans livscykel:

  • Projektering
  • Konstruktion/Dokumentation
  • Byggnation
  • Drifttagning
  • Underhåll

Besök oss på Scanpack i Göteborg den 23-26 Oktober så tar vi gärna en diskussion kring smarta automationslösningar. Välkommen till monter B07:39.

Festo är ett stabilt familjeägt bolag som grundades 1925, står stadigt på egna ben och satsar långsiktigt på kunder, anställda och andra affärspartners.

Festo skapar hållbar automation.