ANNONS FRÅN SYNTELL

Livscykeltänk avgörande för hållbar omställning

Ett viktigt steg för att världens länder ska kunna nå klimatmålen är att industrier ställer om till industri 4.0. Med sina erfarenheter från försvaret och stora kunskaper inom Systems Lifecycle Management och digitalisering vill skandinaviska Syntell hjälpa företag att ställa om.

Publicerad Uppdaterad

Med övergången till industri 4.0 kommer företag att utveckla nya affärsmodeller med en helt ny kontroll över sina produkters livscykel, något som kommer leda till mer hållbara produkter och tjänster, från tillverkning till återanvändning av komponenter. Det skandinaviska konsult- och utbildningsbolaget Syntell har arbetat med de här frågorna i mer än 25 år. De har byggt upp en gedigen kunskap om just Systems Lifecycle Management som gjort dem till en ledande partner i Norden.

Lång erfarenhet från försvarsdomänen
Syntell vänder sig till organisationer verksamma i privat och offentlig sektor. Däribland försvaret och försvarsindustrin. Syntell tar tillvara på branschsynergier och ser hur framsteg inom en bransch kan användas för att lyfta en annan.

– I försvaret är det en ägare som ska hålla igång produkten genom hela livscykeln, vilket ställer krav på standardisering och hållbarhet. Det här är frågor som jag arbetade med på Försvarets materielverk för mer än 30 år sedan, redan innan jag började på Syntell, och som nu är framgångsfaktorer för en effektiv automatisering av den civila industrin, säger Ulf Carlsson, senior konsult och informationsarkitekt på Syntell.

– Med den erfarenhet vi och våra medarbetare har från exempelvis försvarsdomänen, och de kunskaper vi har inom systemmodellering och digitalisering, tar vi fram arkitekturer och digitala tvillingar. Med dem kan vi överblicka och optimera en produkt, processer i en industri eller ett helt ekosystem genom hela dess livscykel, säger Heike Schneider, chef för affärsområdet industri på Syntell.

Läs mer: Regeringens beslut om cirkulär ekonomi glädjande för Syntell.

Företag saknar kunskap
Omställningen mot industri 4.0 har pågått i några år och flera företag har som en följd ställt om sina affärsmodeller till att erbjuda tjänster istället för produkter. Men, vi befinner oss fortfarande i början av omställningen och många företag behöver lära sig hur de ska nyttja digitaliseringens krafter på bästa sätt. Kunskap som Syntell, med sin breda erfarenhet och sitt utbildningsfokus, kan bistå med.

– Ett stort problem är att de inte vet hur de ska kravställa information. Utmaningarna accelererar i och med att informationsmängderna ökar i industri 4.0 och dessutom har en större betydelse. Det blir viktigare att företag kan kravställa även information. Felet många gör är att de stirrar sig blinda på en mjukvara utan att se till hur den faktiskt passar in i deras verksamhet. Företag måste veta vilken information de behöver för att kunna veta vilka programvaror som passar deras verksamhet bäst, säger Ulf Carlsson.

Målet: En cirkulär livscykel
För att en produkt ska vara hållbar behövs ett cirkulärt tänkande redan i idéstadiet. Syntell hjälper därför företag och myndigheter med att ta ett helhetsgrepp kring hållbar produktutveckling och digitalisering genom att kravställa återanvändning i livscykelns alla faser.

– Målet är att skapa en cirkulär livscykel och för det krävs internationella informationsstandarder så att man kan utbyta information mellan organisationer. Med detta, och med öppna system, är spårbarhet över hela produktlivscykeln möjlig. Det här är nytt för många branscher inom näringslivet men har funnits länge inom våra kärnområden och där har vi på Syntell mycket kunskap att bidra med, säger Heike Schneider.

Annonsinformation:

Syntell deltar i SIS och ISO:s arbete med att ta fram standarder för det nya digitaliserade industrilandskapet. Syntell grundades 1994 och är en av Skandinaviens ledande konsult- och utbildningspartner. Bolaget är privatägt, oberoende och omsätter cirka 120 MSEK per år. Verksamheten finns framför allt i Sverige och Norge, men de har även samarbete i ytterligare en handfull länder. Deras vision är att bidra till ett samhälle där tillgångar används på bästa möjliga sätt för att skapa en hållbar och säker framtid. Läs mer om Syntell här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.