ANNONS FRÅN FORTUM

Kraften i vattnet är framtiden

Kraften från mullrande forsar, slingrande älvar och idylliska sjöar är vårt bästa försvar mot den globala uppvärmningen som hotar världen. Fortum vill se ett Sverige med koldioxidfri, och förnybar energiproduktion och idag är vi nästan där - mycket tack vare vattenkraften.

Publicerad Senast uppdaterad

”Sol, vind och vatten är det bästa som jag vet” sjöng Ted Gärdestad och det kan många skriva under på. Det är inte bara det bästa som finns, utan även en viktig kombination för produktionen av framtidens energi.

Sol, vind och vatten

Eftersom sol och vind producerar förnybar energi är de bra energikällor, men vi har ett begränsat antal soltimmar i vårt avlånga land och vinden mojnar emellanåt. De går därmed inte att styra och det är då den starka naturkraften vatten gör entré. Ju mer sol och vind vi använder oss av, desto mer vattenkraft behövs som komplement. Vattenkraften är justerbar, vilket betyder att vi kan sätta på och stänga av den som vi vill. Under sommaren kan den lagras för att plockas fram under de perioder då vind och sol lyser med sin frånvaro. En modern och välfungerande vattenkraft är avgörande för att energisystemet som helhet ska vara hållbart.

Miljöutmaningen

För många innebär den globala uppvärmningen att isarna vid Antarktisk smälter och vi får förändrade temperaturer. En annan konsekvens är de kraftiga regnfall som kommer kunna bli allt större för oss uppe i norr. Det går inte att påverka de ökade vattenmängderna, men vattenkraften kan minska effekterna som blir av dem. I de städer som ligger längs våra svenska älvar bor människor ofta ganska nära vattnet. De investeringar Fortum gör i dammsäkerhet handlar både om underhåll, men även om att göra det tryggt att bo nära naturkraften. En utbyggd älv gör att man kan kontrollera effekterna av stora vattenmängder och förhindra skador på material eller människor.

- Vårt slutmål är att ha en vattenkraft som möjliggör ett förnybart Sverige samtidigt som det tar hänsyn dels till de globala miljöutmaningarna, men även den lokala miljöpåverkan. Vi vill inte bara att det ska finnas mycket förnybar el – vi vill att den ska finnas precis när den behövs, säger Johan Englund på Fortum.

Här kan du välja ditt eget vattenkraftverk