ANNONS FRÅN FLIR SYSTEMS AB
Kontinuerlig mätdata och produktionsstyrning med ny kamera
Med en uppkopplad värmekamera, som enkelt kopplas till befintliga molntjänster, möjliggör FLIR för industriföretag att ta nästa kliv mot industri 4.0. Den nya kameran ger kontinuerlig realtidsdata med vilken man kan styra produktionen.
FLIR:s äldre värmekameramodeller i A300-serien från 2007 har nu fått två uppföljare i form av A400 och A700.
– Det som är bra med den nya kameran är att vi nu stödjer flera sätt att kommunicera med kameran. Bland annat lågbandbredds-protokollet MQTT som olika nätverksutrustningar använder för att ”prata med varandra”. Vår kamera kan kommunicera med en dator som vidarebefordrar data till en molntjänst eller direkt till en IOT-gateway, säger Petter Sundin, produktchef på FLIR.
Användbar mot coronaviruset
I den rådande coronapandemin kan A400 och A700 komma väl till pass. Med hjälp av så kallad EST-teknik (Elevated Skin Temparature) kan kamerorna vara en del av systemlösningar för screening av folkmassor. Kamerorna kan användas för att upptäcka personer med en högre hudtemperatur än genomsnittets.
– Det man gör är att mäta vad folk har för hudtemperatur. Om man sätter kameran på till exempel en flygplats kan den mäta av personerna som går förbi, och räkna ut ett snittvärde för hudtemperaturen. Sticker någon då ut med en förhöjd hudtemperatur, är risken stor att den personen har feber, säger Petter Sundin och fortsätter:
– Flygplatser är störst inom det här användningsområdet men vi ser att EST-funktionen även är användbar för företag som vill säkerställa att personal och besökare inte har förhöjd hudtemperatur. På FLIR har vi kameror både i receptionen och i vår fabrik. Vi är måna om att alla som kommer in är friska och ser kameran att någon sticker ut med en högre hudtemperatur än snittet, mäter vi deras temperatur med en örontermometer.
Ersätter manuell arbetskraft
På samma sätt kan kameran användas i industrin för att övervaka maskiner. Istället för att en människa manuellt mäter av varje enskild utrustning kan en kamera monteras och mäta värmenivån dygnet runt.
– A400 och A700 är redo för industri 4.0 och den smarta fabriken. Den är byggd för att enkelt kunna kopplas upp mot befintliga övervakningssystem och snabbt kunna leverera användbar data. Det är möjligt att mäta temperaturer från bildens alla pixlar och få ut olika typer av information från olika delar av bilden. Riktar man den mot en maskin kan man läsa av maxtemperaturen från en del av maskinen, och samtidigt mäta medelvärdet från en annan del. På en tredje del kan man till exempel ställa in att kameran ska larma ett annat system om maskinen når en viss temperatur, säger Petter Sundin.
Stark brandvägg
Med flera maskiner och system uppkopplade mot det så kallade molnet kräver den smarta fabriken ett nytt sätt att tänka kring säkerhet – något som FLIR inte har förbisett.
– Den nya kameran har ett IT-säkerhetstänk som tidigare produkter inte har haft och vi har lagt mycket energi på brandväggsfunktionalitet för att kunna blockera obehöriga från att komma åt kameran. Vi vill att användaren ska ha full koll på säkerheten när de använder kameran så att ingen obehörig kan logga in och komma åt deras data, säger Petter Sundin och avslutar:
– Vi kommer att fortsätta att utveckla vårt digitala erbjudande och framöver kommer vi att ha fler molntjänster i vårt produktutbud. Bland annat arbetar vi med AI-algoritmer för en kommande kamera som mäter gas. Den kommer bland annat kunna användas för att detektera gasläckor, som är farliga för både hälsan och miljön.