ANNONS FRÅN EJENDALS

Kan du ha samma skor både i styrelserummet och på fabriksgolvet?

Du kanske känner igen dilemmat: Du vill vara rätt klädd, men på arbetsplatsen rör du dig mellan olika miljöer med olika krav. Är det möjligt att vara korrekt klädd i samma par skor både i styrelserummet och på fabriksgolvet? Häng med i vår stilguide så får du svaret.

Publicerad Uppdaterad

Även om arbetsplatser i Sverige är mindre formella än i många andra länder, så visst finns det anledning att klä sig rätt. Vi vill visa tillhörighet. Vi vill känna oss bekväma. Och vi vill känna oss snygga. Men det är inte längre lika strikt som förr.

”På senare år har valet av skor och kläder blivit väldigt mer casual på de flesta arbetsplatser”, säger Erik Dahlgren som arbetar på Skoaktiebolaget i Stockholm. ”Jag kan dock se en liten återgång till mer formella kläd- och skoval i och med att folk nu ska tillbaka till kontoret efter att ha jobbat hemifrån i ett drygt år under covid. Många nämner att de börjat sakna att dra på sig en kostym och ett par nyputsade skor efter allt arbete hemifrån.”

Så vilka skor är rätt på jobbet? Här följer en enkel stilguide med de vanligaste och viktigaste modellerna. Som vanligt gäller att det finns många varianter, tolkningar och åsikter om vad som är rätt. Men de här grunderna är de flesta överens om.

Snörningen och spännena är grunden. Till det kommer sedan olika sorters mönster. Generellt gäller, ju mer mönster och dekor på en sko, desto mindre strikt anses den vara.

Oxford, den mest klassiska.

Det är som sagt snörningen som avgör och modeller med så kallad sluten snörning kallas ”Oxfords”. Sidostyckena med snörhålen sitter under den främre delen av skon. Oxfords finns i många olika färger och varianter men gemensamt är snörningen och det är den som ger det strikta intrycket. Kommer du i oxfords till jobbet är du aldrig fel.

Derbys, fortfarande korrekt men lite ledigare.

På en ”Derby” är snörningen öppen och sidostyckena med snörhålen sitter över främre delen av skon. Lite ledigare än Oxfords men fortfarande på rätt sida om formaliteterna.

Även Derbyskor finns naturligtvis i många olika färger och varianter. En vanlig variant är ”Brouge” där skon har ett mönster av perforerade hål. En ”Blucher” är en variant av Derby där sidostyckena inte är påsydda utan en del av den bakre skon.

Munkskor, snyggt, coolt och casual.

En modell som många tror är ny, trots att den har mer än 100 år på nacken. Munkskor har spännen, ett eller flera. En mångsidig sko som passar till det mesta, även jeans.  Perfekt till chinos och lite mer friday casual och en snygg och bra lösning för den som vill slippa knyta skorna.

JALAS-VIP, korrekta med inbyggda skydd.

Sedan kommer vi till skorna för de där tillfällena då man måste vara klädd för både styrelserummet och fabriksgolvet. JALAS VIP är en klassisk Derby-känga med en diskret perforering som mönster på ovansidan. Perfekt för byggnadsingenjören som emellanåt besöker byggarbetsplatsen och för produktionsspecialisten som då och då behöver gå ner på fabriksgolvet.

”Det var uppenbart det fanns ett behov av en snygg säkerhetssko.”, säger Juuso Rajakallio, designer på Ejendals och ansvarig för designen av Jalas VIP. ”Den stora utmaningen var dock inte utseendet utan att hitta material som lever upp till de hårda krav som finns för att få en säkerhetssko certifierad:”

JALAS VIP kan du bära till både casual och kostym, skon har tåhätta, spiktrampskydd samt halkhämmande och stötdämpande yttersula. Finns i svart och brunt, även som lågsko i svart och i både herr- och damstorlek.

Annonsinformation

JALAS har specialiserat sig på säkerhetsskor för många olika yrken och branscher och vi har alltså även en speciell kollektion för dig som arbetar på kontor men behöver säkerhetsfunktioner i skorna. Vill du veta mer om våra VIP-skor, läs mer här!

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se