ANNONS FRÅN FESTO

Kameleontens automatiserade tunga

Det adaptiva gripdonet DHEF från Festo kan plocka upp allt.

Publicerad Uppdaterad

Att gripa om arbetsstycken precis som en kameleonts tunga griper om en insekt – det är principen för det adaptiva gripdonet DHEF från Festo. Detta ovanliga gripdon kan plocka upp, samla och sätta tillbaka objekt med många olika former utan manuell justering.

Silikonhöljet på det adaptiva gripdonet DHEF kan anpassa sig efter och gripa om objekt med nästan vilken form som helst. Detta ger ett stabilt, formanpassat gripdon. Det elastiska silikonet gör det möjligt för gripdonet att exakt anpassa sig till ett brett spektrum av former. Vid kombination med en pneumatisk cylinder, kräver det adaptiva gripdonet låg mängd energi för ett säkert grepp.

För mer info, läs här

Formlös, rund, känslig

Till skillnad från de mekaniska gripdonen som finns på marknaden för närvarande, och som bara kan gripa specifika komponenter, är det adaptiva gripdonet extremt flexibelt. Det kan även hantera komponenter med fria och runda former. Eftersom det inte finns några skarpa kanter är det idealisk för gripning av känsliga föremål. I princip kan gripdonet plocka upp flera delar i en och samma rörelse, t ex nötter ur en skål.

Detta innebär att det bioniska gripdonet kan användas för att hantera små detaljer inom klassisk maskinbyggnation, inom elektronik- och fordonsindustrin, i försörjningsenheter till förpackningsinstallationer, för människa/robot-samarbete vid monteringsuppgifter eller för proteser inom medicinsk teknik.

Naturen som förebild

Den unika kombinationen av kraft och formanpassning hos kameleontens tunga kan observeras när den är på jakt efter insekter. När kameleonten har sitt byte i sikte, rullar tungan ut som ett gummiband. Precis innan tungan når insekten, drar den ihop sig i mitten, medan kanterna fortsätter att röra sig framåt. Detta gör det möjligt för tungan att anpassa sig till bytets form och storlek, och för att omsluta den helt. Bytet fastnar på tungan och dras in som om det fångats med fiskelina. Festo Bionic Learning Network med forskare från Universitetet i Oslo använde dessa observationer när de utvecklade en prototyp med namnet "FlexShapeGripper".

För mer information: www.festo.com