ANNONS FRÅN NY TEKNIK

IOT gör fastigheten både hållbar, energieffektiv och flexibel

Fastigheten på Torsplan 1 är ett av Swegons flaggskeppsprojekt. Här används den senaste teknologin för smarta klimatlösningar. (Fastigheten är BREEAM-certifierad, en miljöcertifiering för fastigheter som starkt bidrar till en bättre miljö och som samtidigt ger en god investering.) Foto: NCC
Christoffer Lindström, affärsutvecklingsansvarig på Swegon.

När det kommer till fastigheter har utvecklingen av kontor, bostäder och lokaler fått sig en ordentlig skjuts av IOT. Genom uppkopplade lösningar kan nu allt fler av byggnadens funktioner övervakas och optimeras utifrån förändrade behov.

Publicerad Senast uppdaterad

På kontoret behöver vi inte längre själva hålla koll på när kaffemaskinen behöver fyllas på eller servas, eller när belysningen behöver bytas ut. Reglering av temperatur och ventilation görs automatiskt. Energianvändningen analyseras och effektiviseras hela tiden.

I hemmet gör sakernas internet, IOT, att i princip alla våra aktiviteter kan monitoreras och styras, av oss själva eller via artificiell intelligens. Förbättringar i våra liv, som vi kanske inte ens visste att vi behövde uppdagas samtidigt som vi blir alltmer medvetna om hur vi lever.

Även städerna  görs smartare genom insamlande och analys av informationen från uppkopplade fastigheter. Hur vi använder fastigheterna och våra resurser är drivmedlet i framtidens IOT-lösningar för en hållbar stad.

Allt detta görs möjligt med nätverk av uppkopplade noder och sensorer som kommunicerar med varandra.

En spelare i denna utveckling är Swegon och deras smarta klimatlösningar.

- Vi har jobbat med uppkopplade system i många år. Till en början handlade det mest om varningar och  olika former av larm. Nu är alla funktioner uppkopplade, berättar Christoffer Lindström, affärsutvecklingsansvarig på Swegon.

Swegons klimatsystem WISE används i kontorsfastigheter, skolor och vårdlokaler. Systemet övervakar via mätsensorer hur det faktiska inomhusklimatet förhåller sig gentemot det önskade. Tack vare att sensorerna och systemets övriga ingående komponenter är uppkopplade med varandra kan de hela tiden säkerställa att de betjänade ytorna har bästa möjliga inomhusmiljö till lägsta möjliga energianvändning. Fastighetsägare och hyresgäster kan även själv övervaka och hantera klimatfunktionerna.

Klimatsystemet använder den senaste teknologin inom radiokommunikation för att få systemets komponenter att kommunicera med varandra. Spjäll, luftdon och närvarodetektorer är exempel på komponenter som kopplas upp som noder. Komponenterna kommunicerar med varandra inom ett flexibelt nätverk, ett så kallat Mesh-nätverk. Systemet är ”självläkande” då det tack vare radiokommunikationen och nätverksstrukturen hittar nya vägar ifall något påverkar kommunikationen, till exempel att en komponent går sönder eller att man slår upp en ny vägg. Skulle en av komponenterna falla ur, kopplar systemet genast om sig och ”rundar” den felande länken. Systemet kan justeras, ändras och uppdateras på distans.

– WISE-systemet är utvecklat för att enkelt kunna ändras och anpassas utan krävande ominstallation ute på plats. Om exempelvis en butikslokal skall byta funktion eller ändra yta, programmerar man enkelt om funktionaliteten på nödvändiga komponenter eller ändrar ytstrukturen i SuperWISE; hjärnan i systemet, som även tillhandahåller det grafiska gränssnittet som användaren ser, berättar Christoffer Lindström.

De vanligaste faktorerna som man övervakar och reglerar mot är temperatur, luftfuktighet, närvaro och luftkvalité (CO2 eller VOC).

För skolor är WISE en utmärkt produkt. Här förändras flödena av människor hela tiden, ena stunden är alla i matsalen för att nästa stund samlas i aulan. Systemet detekterar var människorna befinner sig och hur inneklimatet för tillfället är i de nyttjade rummen och ser sedan till att rätt mängd luft tillförs för att säkerställa rätt temperatur och luftkvalité i rummet. Rätt mängd luft på rätt ställe vid rätt tidunkt.

– I exempelvis skolor är beläggningsgraden 35 till 40 procent, ibland lägre. Att ventilera alla rum, trots att rummen inte används är inte effektivt. Allt fler hyresgäster är ”gröna” och söker certifierade lösningar som bara förbrukar en viss mängd energi per kvadratmeter, så mycket som man använder. Det är det som driver på trenden och då även när det gäller bostäder, säger Christoffer Lindström.

Hur mycket energi kan man spara med ett smart klimatsystem då?

– Jämfört med ett traditionellt system där man jobbar med konstanta luftflöden, det vill säga lika mycket luft hela tiden, är energibesparingen upp till 70 procent.

För fastighetsägaren höjer den klimatsmarta lösningen dessutom värdet på fastigheten som både blir hållbar, energieffektiv och flexibel.

Det behovsstyrda klimatsystemet WISE använder Telenor Connexions och Lumenradios trådlösa uppkoppling och molntjänster.

– Att jobba i ett ekosystem av partners med olika specialistkompetenser har varit avgörande för att få fram den bästa och tekniskt mest avancerade lösningen. Resultatet är WISE, marknadens första helt trådlösa lösning för smart klimatstyrning, avslutar Christoffer Lindström.

Fördjupa dig i IOT: Lyssna på Telenor och Ny Tekniks iot-podd på Soundcloud.