ANNONS FRÅN MÄLARDALENS HÖGSKOLA
Inspirationsinjektion skapar jämställd förändring
Nu kommer Vera Roadshow till Mälardalens högskola för att inspirera till en jämställd förändring inom teknikbranschen. Här möts beslutsfattare, forskare och företag för att diskutera frågan som är hetare än någonsin.
Vera Roadshow, döpt efter Sveriges första kvinnliga ingenjör Vera Sandberg, initieras av Sveriges Ingenjörer, Teknikföretagen och huvudarrangören Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Den röda tråden? Att kvinnors teknikintresse har betydelse för hela branschen.
Redan i tidig ålder börjar tjejer tappa intresset för teknik. Bilden av vad en ingenjör faktiskt gör som yrkesverksam är inte tydlig för alla, samtidigt som många barn inte känner någon som naturligt kan inspirera till yrket. Därför börjar evenemanget på Mälardalens högskola den 20 november med en workshop.
– 60 mellanstadieelever kommer få genomföra workshops tillsammans med ingenjörer från Volvo Construction Equipment, lärare och ingenjörsstudenter. Vi vill visa att tekniska yrken och problemlösning är spännande, säger Anna Bird, verksamhetsledare Mälardalen Industrial Technology Center, MITC vid Mälardalens högskola, MDH.
Vera Roadshow fortsätter vid lunchtid med att bjuda in beslutsfattare inom både offentlig och privat sektor att lyssna till talare från bland annat Volvo CE, ABB, ASSA ABLOY.
– Vi på Volvo CE jobbar kontinuerligt med att öka andelen kvinnor i företaget. Det behövs fler initiativ som detta evenemang för att uppmärksamma tjejers förskjutning av teknik som börjar under så tidig ålder, säger Anna Sannö, Research Strategy Manager på Volvo CE, som är en av talarna.
Hon lyfter fram ett av evenemangets vassaste namn Ulrika Sultan, forskare på Linköpings universitet.
– Ulrika Sultan visar på fyra anledningar till att unga tjejer tappar intresset för teknik. Bland annat är sättet vi kommunicerar med tjejer om teknik avgörande, säger Anna Sannö.
Studier visar att företag som satsar på jämställdhet och inkludering blir mer innovativa och får därmed större konkurrenskraft. Men det krävs medveten förändring för att nå dit.
– Just nu har vi en jätteutmaning framför oss då de som kodar och designar systemen som kommer användas i framtidens industri är män. Systemen utformas för att kunna lära sig själva, vilket gör att vi kvinnor inte får någon inblick eller kan påverka etiska frågor, säger Anna Bird och fortsätter:
– Ju mer komplexa systemen blir, desto högre tröskel för kvinnor att sätta sig in i dem och ännu viktigare att tjejer börjar förstå och intressera sig för systemen tidigt.
Som en naturlig förlängning av Vera Roadshow bjuder MITC in till en nätverksträff för kvinnor i industrisektorn på kvällen där Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer är huvudtalare. Nätverket som under det gångna året engagerat runt 300 kvinnor i träffar är för många en viktig källa till kompetens och personligt kontaktnät.
– Vi ser att det främst är bland små och medelstora företag där man halkat efter i jämställdhet och där finns det för få kvinnor på teknikrelaterade poster. Genom Kvinna i Industrin inspirerar vi de här kvinnorna att fortsätta stärka sin teknikkompetens, säger Anna Bird.
Med evenemangen hoppas arrangörerna på att utmana rådande normer och få beslutsfattarna att våga satsa mer på kvinnor.
– Det är så viktigt att vi arbetar tillsammans över organisationsgränserna för att belysa problemet och skapa förändring – i alla åldrar, säger Anna Sannö.