ANNONS FRÅN HEIDENHAIN

Innovativa lösningar från HEIDENHAIN ökar hållbarheten, lönsamheten och produktiviteten inom verkstadsindustrin

Genom att analysera insamlad data kan CNC-maskiner användas effektivare - och sänka driftskostnaderna.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Inom industrin idag finns höga ambitioner att nå uppsatta hållbarhetsmål, bland annat genom att sänka energiförbrukningen. Ett sätt är att använda sin maskinpark mer effektivt.

HEIDENHAIN har länge utvecklat och levererat styrsystem till CNC-maskiner. Nu har man utvecklat en ny mjukvara som skapar en bättre förståelse för hur maskinerna kan användas optimalt.

Per Wincent, vd HEIDENHAIN, Norden & Baltikum.

– Mjukvaran ges tillgång till alla data som visar vad som händer i maskinerna. Datan analyseras och visualiseras för att man ska veta hur maskinparken mår, förklarar Per Wincent, vd HEIDENHAIN, Norden & Baltikum.

HEIDENHAIN erbjuder lösningar för prediktivt underhåll

Genom att få insikter om när det är dags att göra underhåll och byta reservdelar kan man undvika oförutsedda driftsstopp och istället planera sina driftsstopp och då göra underhåll på flera maskiner samtidigt.

– Man vill undvika att maskiner står stilla, dels för att det är dyrt, dels för att man då kanske måste ta igen förlorad produktion genom att arbeta tvåskift, vilket driver upp kostnaderna, förklarar han.

Vad man också skapar med de nya insikterna är möjligheten ett utnyttja maskinerna till sin maximala kapacitet och livslängd.

– Har man för mycket bortfall i produktionen kanske man tror att man måste köpa nya, dyra maskiner. Men det är inte så hållbart. Det kan vara smartare att trimma produktionen med de befintliga maskinerna. Med visualiseringen som vår lösning skapar kan man optimera sin produktion och då öka effektiviteten och produktiviteten. Det är dessutom billigare än att köpa nya maskiner, säger han.

HEIDENHAIN har utbytessystem för reservdelar

Parallellt med detta har HEIDENHAIN sedan flera decennier tillämpat ett utbytessystem för reservdelar. När något hos kunden går sönder, kan man skicka en ny del inom 24 timmar för att få igång produktionen igen. Om möjligt repareras den trasiga delen för att förlänga livslängden på den. Maskinen kan då kanske användas många år till.

– Det här gröna tänket, att inte kasta utan att reparera och fortsätta använda, finns i HEIDENHAINs DNA, säger Per Wincent.

En energibov i verkstadsindustrier är tryckluft. Det används i många applikationer, och kräver kompressorer som ofta står och går för att kompensera för läckage som ibland uppstår i rör och kopplingar.

CNC-maskiner har traditionellt använt tryckluft för att hålla mätskalorna rena från skärvätskor och spån. En ny teknisk lösning i HEIDENHAINs mätskalor gör att tryckluft inte längre behövs för att de inte ska kontamineras.

Även om det kan uppfattas som en obetydlig förändring, ger det stort utslag på totalen om man har en verksamhet med många CNC-maskiner. På HEIDENHAINs webbsida finns en kalkylator där man kan göra en beräkning för hur stor miljöpåverkan man får genom att slopa tryckluften till maskinparken.

– Verkstadsindustrier har press på sig att öka sitt hållbarhetsarbete. Varje procent i minskad energikonsumtion bidrar till det. Den här resan gör vi tillsammans med våra kunder, avslutar Per Wincent.

OM HEIDENHAIN

HEIDENHAIN är en av marknadens ledande tillverkare av mätskalor och styrsystem för applikationer som kräver hög precision och noggrannhet. Med drygt 8000 dedikerade medarbetare världen över, så finns vi alltid till hands för att lösa problem och ge support.

Läs mer på: www.heidenhain.se/