ANNONS FRÅN SVENSKA KRAFTNÄT

Ingenjörerna som ser till att Sverige inte stannar

Johanna Åhlin, förvaltningsledare IT, och Lukas Carlsson, nätverkstekniker på Svenska kraftnät. Foto: Adrian Beck

Utmaningar, förmåner eller jämställdhet? Vad är viktigast för de statligt anställda ingenjörerna på Svenska kraftnät? Samhällsuppdraget menar förvaltningsledaren Johanna Åhlin. ”Utan oss fungerar inte Sverige”.

Publicerad Senast uppdaterad

En trygg och säker elförsörjning är en förutsättning för att Sverige inte ska stanna. På uppdrag av regeringen arbetar Svenska kraftnät med att övervaka och styra elsystemet dygnet runt samt att rusta Sverige med ett starkare stamnät för att möta morgondagens behov.

– Utan oss på Svenska kraftnät fungerar inte Sverige. Lojaliteten mot vårt samhällsansvar är stort och hos oss finns en väldig stolthet i detta, säger Johanna Åhlin.

Hon har arbetat på Svenska kraftnät i sju år. I hennes arbetsroll som förvaltningsledare vid it-avdelningen, har hon ett övergripande ansvar för en del av Svenska kraftnäts it-system.

– Som förvaltningsledare ser jag till att den dagliga verksamheten fungerar. Det är otroligt roligt att ha många kontaktytor och jag uppskattar verkligen att ingen dag är den andra lik!

Nätverksteknikern Lukas Carlsson började som konsult hos myndigheten. Det var fem år sedan och i dag är han anställd med fokus på brandväggsteknik och it-säkerhet.

– Om jag inte varit konsult här innan, hade jag inte fått upp ögonen för Svenska kraftnät. Det finns en förlegad bild av att det skulle vara tråkigt att arbeta statligt, men så är verkligen inte fallet. Vi arbetar i en väldigt trevlig och dynamisk miljö, berättar han.

Den tekniska miljön har även varit viktig i sammanhanget. Svenska kraftnät övervakar trots allt elsystemet dygnet runt.

– Vi arbetar för att möta samhällets höga krav på elförsörjning. Det är den här kombinationen som jag gillar; mycket teknik och att arbetet är så omfattande. Vår it-miljö är unik och det bidrar till att vårt arbete ligger i framkant. Det är oerhört viktigt att allt fungerar som det ska då vi har ett stort samhällsansvar, säger Lukas Carlsson.

Med Svenska kraftnäts samhällsuppdrag kommer självklart ett ansvar att vara ledande, även i jämställdhetsarbetet.

– Vid till exempel urval till traineeprogrammet och det förberedande ledarprogrammet har vi som målsättning att det ska vara en jämn könsfördelning. Antalet kvinnliga chefer har också vuxit i stadig takt och i dag är 53 procent av cheferna på Svenska kraftnät kvinnor. Sammantaget handlar det om att vi vill lösa vårt uppdrag på allra bästa sätt. Det gör vi genom en inkluderande miljö där individers olika kunskaper och erfarenheter uppskattas, värdesätts och tas tillvara på, avslutar Johanna Åhlin.

Om innehållet

Svenska kraftnäts uppdrag är att utveckla och förvalta stamnätet för el i Sverige där samarbetet med Norden och Europa är av största vikt. Svenska kraftnäts höjda investeringstakt har ökat behoven av rekrytering.

På fem år har antalet anställda fördubblats till drygt 600 idag. De närmsta månaderna söker vi bland annat ännu fler engagerade systemansvariga, förvaltningsledare, integrationsanalytiker och nätverks tekniker.

Huvudkontor: Sundbyberg. Antal anställda: 605. Läs mer på SVK:s sajt.

Den här artikeln har skrivits för Svenska Kraftnät av Borg & Owilli i samarbete med Brand Arena.

Brand Arena är mediebolaget Alma talents avdelning som hjälper varumärken att nå ut med sina budskap i redaktionella miljöer.

I medieplattformen för native och branded content ingår varumärken som Affärsvärlden, Ny Teknik och Lag&Avtal och Dagens Media.