ANNONS FRÅN VATI OF SWEDEN

Impact auditor nytt yrke – ska verifiera hållbarhetsarbete och hjälpa företag undvika greenwashing

Certifierat utbildningsprogram kan stärka företags konkurrenskraft - efterfrågan på hållbarhetsverifiering förutspås öka

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Allt fler företag lyfter fram sitt hållbarhetsarbete i sin marknadsföring och använder det för att stärka sin marknadsposition och för att vinna fördelar över sina konkurrenter.

Men vem kontrollerar att företagen lever upp till sina hållbarhetslöften? Frågan aktualiseras genom att EU med start nästa år inför CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, som är ett nytt EU-direktiv som ändrar och skärper kraven på företagens hållbarhetsrapportering.

VERIFY Agency börjar utbilda impact auditors

Det svenska företaget VERIFY Agency är först i världen med att kunna erbjuda verifieringar av företags hållbarhetspåståenden under ackreditering, vilket är kontrollerat av Swedac, Sveriges nationella ackrediteringsorgan. Till sin hjälp att utföra arbetet börjar VERIFY Agency nu utbilda så kallade impact auditors.

Eva Vati, vd på VATI of Sweden.
Eva Vati, vd på VATI of Sweden.

– Allt fler företag hamnar i blåsväder och fälls för greenwashing, alltså att de hävdar att en produkt eller tjänst är mer hållbar än vad den i själva verket är. Att kunna påvisa sin trovärdighet genom att verifiera sitt företags påståenden och hållbarhetsarbete har därför blivit en affärskritisk konkurrensfördel. Det är våra impact auditors som kommer att utföra arbetet under vår ackreditering, säger Eva Vati, vd på VATI of Sweden, som ligger bakom VERIFY Agency.

Att utbilda sig till impact auditor tar 10 veckor och teori varvas med praktik ute på företag. Kursen kostar 30,000 kronor och fullföljd och godkänd utbildning leder till en certifiering av VERIFY Agency.

– Därmed är man redo att granska och verifiera företags hållbarhetsarbete under vår ackreditering, förklarar Eva Vati.

Impact auditors stärker företags hållbarhetsarbete

I processen att bli verifierad får företagen svara på 50 frågor för att beskriva sitt hållbarhetsarbete. Det är bland annat svaren här som ska verifieras av dessa nya impact auditors. Resultatet sammanställs i en rapport som efter att den verifierats kommer att fungera som företagets hållbarhetsrapport. Den ska därefter publiceras på företagets hemsida för att påvisa transparens och kan också användas i upphandlingar och i låneprocesser.

Yrkesrollen förutspås en ljus framtid, då efterfrågan på denna typ av arbete beräknas öka.

Helena Wiktor, hållbarhetschef på VATI of Sweden.

– Impact auditing är ett viktigt yrke i en tid då vi behöver mer hållbara och transparenta företag. Som impact auditor har man möjlighet att göra skillnad i världen och hjälpa företag att göra detsamma, säger Helena Wiktor, hållbarhetschef på VATI of Sweden.

Om VERIFY Agency och VATI of Sweden

VERIFY Agency, systerbolag till VATI of Sweden, hjälper företag att effektivisera och verifiera sitt hållbarhetsarbete genom att erbjuda en samlad lösning för administration, datainsamling och effektivisering. Missionen är stärka kundernas positiva påverkan för en bättre värld.

Läs mer på: www.vatiofsweden.com/sv/hem/