ANNONS FRÅN LINNÉUNIVERSITETET
Hållbar produktion – avgörande arbetssätt för att lyckas
Att arbeta strategiskt med hållbar produktion handlar om att ligga steget före. Genom en kombination av forskning och utveckling, experiment och workshops med företag är detta något som institutionen för maskinteknik på Linnéuniversitetet tillämpar.
Att arbeta med hållbar produktion har blivit allt viktigare. Beträffande institutionen för maskinteknik på Linnéuniversitetet är det en avgörande del i hur de tillsammans med näringslivet kan skapa global konkurrenskraft och innovationer utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Kärnan är att arbeta strategiskt med forskning och utveckling inom hållbar produktion för att ligga i framkant och således kunna förmedla strategier till småföretag i regionen.
– Vi arbetar med digitala verktyg som simulering samtidigt som vi validerar modeller och verifierar utfall i labbmiljö. För oss innebär begreppet hållbar produktion simuleringsbaserad produktframtagning, effektiv tillverkning i lågvolym samt underhåll. Oftast samverkar vi med industrin, men under pandemin har det varit en utmaning. Vi är hoppfulla om att snart komma tillbaka med workshops där forskning och utveckling kan omsättas till praktik och innovationer, säger Gunnar Bolmsjö, professor vid Linnéuniversitetet.
Tre viktiga beståndsdelar för hållbar produktion
Inom institutionen arbetar man utifrån tre huvuddelar som den operativa verksamheten utvecklas och växer kring – tillämpad mekanik, produktionssystem samt underhållsstyrning och kvalitetssystem. Dessa delar är beroende av varandra och följer en ordning för att gynnsammast arbeta med hållbar produktion. Tillämpad mekanik är grunden för en effektiv och snabb produktutveckling där materialval, utformning och funktion till stor del bestämmer efterföljande delar som tillverkning och användning. I produktionssystem ligger fokus inom flexibel automatisering och robotisering. Underhållsstyrning och kvalitetssystem inkluderar hur produkter eller system används eller styrs under dess livslängd för att möta specifikationer till lägst totalkostnad. Kunskap om hur en produkt används och ”mår” gör att man kan planera underhåll på ett bättre sätt och även dess användning.
– Dessa tre delar är sammanlänkade ur ett hållbarhetsperspektiv. Målbilden är att vara i ett läge där vi inte behöver göra prototyper. Vi vill korta ledtiderna och få så snabb realisering av produkt som möjligt till marknaden, samtidigt som underhåll och livscykelperspektivet utgör en integrerad del, säger Gunnar Bolmsjö.
Demonstrationsmiljöer ska belysa lösningar
Vid Linnéuniversitetet bedriver institutionen projekt inom dessa områden som arbetar med att möta behov hos tillverkande företag av kompetens och kunskap. Syftet är att möta behovet på flera plan – i workshop-miljöer med laborationer som ger praktisk erfarenhet, erfarenhetsutbyte, samt teori och teknikutveckling som påverkar i närtid och framtid. För att möta behovet hos tillverkande företag använder sig institutionen av demonstrationsmiljöer inom tre områden – flexibel automatisering och robotisering, tillståndsövervakning och simulering av produkters egenskaper – för att åskådliggöra lösningar.
– Vår målgrupp är i första hand tillverkande företag där automatisering och robotisering kan förväntas ha stor påverkan på konkurrenskraft. Vi bygger upp en experimentell utrustning och bjuder in företag för att visa hur detta kan göras möjligt. Det blir en blandning mellan forskning, workshops och tester. Här kan det handla om att verifiera produktens egenskaper i laborativ verksamhet, säger Gunnar Bolmsjö.