ANNONS FRÅN LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET
”Gruvautomatisering kräver innovativ samverkan”
Digitalisering och automatisering av svensk gruvnäring skapar möjligheter som ökad lönsamhet och hållbar utveckling. Men vid LTU menar man att det krävs både nya former av samarbeten, och affärsmodeller, för att lyckas;
– Automation förändrar industristrukturer i grunden. Men för att svensk gruvindustri ska bli framgångsrik krävs en omvandling av industriella processer, affärsmodeller och ekosystemrelationer. Dilemmat är att många företag idag kämpar med komplex teknik, osäkerhet och luddig affärslogik, säger David Sjödin, docent och biträdande professor i Entreprenörskap och Innovation vid LTU.
Gruvindustrin är på väg mot ett omfattande teknikskifte genom digitalisering, elektrifiering och automatisering. De potentiella fördelarna är många, dels ökad produktion och konkurrenskraft, men också minskad miljöpåverkan och förbättrad arbetssäkerhet. David Sjödin och kollegan Vinit Parida, professor, Entreprenörskap och Innovation, LTU, har under de senaste fyra åren bedrivit forskning med över 30 industripartner för att stödja digital affärsmodellsinnovation i industriella ekosystem.
– Genom vår forskning har vi kommit fram till flera viktiga faktorer för att svensk gruvindustri ska kunna realisera den fulla potentialen med automation. En del i det är att frångå klumpiga och kostsamma it-system och istället införa agila och modulära strategier, som möjliggör skal- och anpassningsbara automationslösningar för både produkter och tjänster, säger Vinit Parida.
Datatransparens är en annan viktig aspekt menar forskarna vid LTU. När gruvindustrin skiftar till automatisering ökar också behovet av transparent dataflöde mellan leverantörer och kunder för att dra nytta av AI- och analysfunktioner. Delning av operativa data kan genom maskininlärning ge stora fördelar som produktionseffektiviseringar och riskminimeringar av driftstopp.
– För att verkligen maximera nyttan med automation krävs också integration på systemnivå, mellan olika ekosystemaktörer. Det är inte längre rimligt att hålla data som gisslan, om summan är större än delarna, menar David Sjödin.
Framöver kommer affärsmodeller behöva anpassas efter de framväxande eko-systemen, där olika leverantörer också får ökat ansvar för automationslösningar. Vidare kommer betalning, i högre utsträckning, att kopplas till uppnådda resultat, snarare än till försäljning av produkter och tjänster som tidigare.
– Många företag kommer att inse att deras affärsmodeller är beroende av partners och kunders framgångar. Frågan kommer inte längre handla om vad som tjänar mig, utan vad som tjänar oss. Om svensk gruvautomation ska bli lyckosam krävs nya former av samarbeten, och interaktioner mellan affärsmodeller, processer och teknik, avslutar Vinit Parida.
Läs mer om oss här: www.ltu.se