ANNONS FRÅN EDLEGIO
Går det att skylla på komplexitet?
Den senaste tiden har det duggat tätt med rapporter om ”system” som inte fungerar som de ska, det kan vara järnvägssystem, energisystem, hälsovårdssystem, finanssystem och snöröjningssystem. Ofta får vi förklaringen i form av ”det är ett komplext system”. Men kan vi verkligen skylla på att de är komplexa system?
En problematik ligger i begreppet ”system” och hur vi slarvar med det, men det är föremål för en annan artikel. Fokus för denna artikel är komplexitet och frågan om detta borde vara ett problem eller snarare en möjlighet.
Argumentationen tar avstamp i följande definition av komplexitet: ”Vår (o)förmåga att förstå ett systems beteende”. Vi har alltså svårt att förutsäga vad som händer då vi gör något med systemet. Borde då ett tekniskt system vara komplext? Ingen skulle påstå att en CPU av idag är en enkel produkt, men den är väldigt förutsägbar hur den omvandlar input till output – annars skulle den vara svårsåld. Den är alltså komplicerad, men inte komplex. Ett kärnkraftverk har många delar och komplicerade sammanhang, men som utvecklare av systemet får inget lämnas åt slumpen och man arbetar metodiskt för att förstå hur det beter sig. Komplicerat så som det är byggt.
Varför blir då våra tekniska system komplexa och kostar onödigt med pengar och tid? Låt oss ge tre förklaringar:
Brist på systemsyn
Vi lägger ofta för lite tid på att förstå sambanden och helheten för att säkerställa att vi löser problemet rätt och att vi löser rätt problem. Med brist på systemsyn optimerar vi delarna var och en för sig, vilket oftast leder till att vi suboptimerar helheten. Vikten av systemsyn accentueras av nya lösningar där vi skapar system-av-system, såsom transportlösningar med autonoma fordon. Här finns en utmaning i tekniken, men komplexiteten uppstår då vi ska förstå samverkan mellan fordon, trafikstyrningssystem och infrastruktur. Ett samspel som endast kan lösas genom helhetsgrepp.
Brist på livscykelhantering
Vi brister ofta i att beakta hela livscykeln när vi utvecklar våra system. Något som på ”ritbordet” ser bra ut, kan komma att bli något helt annat när det gått igenom tester, justeringar, produktion, modifieringar, punktinsatser och odokumenterat underhåll. När vi tappar konfigurationskollen på vad som ingår och statusen på detta uppstår snart många ”fenomen”. Fenomen som ofta blir svåra och dyra att hantera i efterhand. Vi ser tyvärr exempel på detta inom samhällskritiska funktioner som järnvägar, kraftnät och försvar. Det är lätt att tappa kollen, men svårare att återta den.
Brist på samsyn och att avtala rätt
Snöröjning kan ju knappast ses som ett tekniskt komplext system, eller? Ändå går det fel och resultat skiljer stort från kundernas förväntningar. Här ligger komplexiteten i att de inblandade har olika tolkningar av vad som ska levereras. Till grund ligger här otydliga kravställningar, avtal utan bevisföring, och dålig uppföljning för att vid behov korrigera för att uppnå samsyn. Den pågående elektrifieringen av tekniska system innebär nya konstellationer och behov av samverkan mellan aktörer som kommer med olika bakgrunder. Här blir det kritiskt att såväl kunna beskriva och avtala vad som ska utbytas.
Det råder inget tvivel om att utvecklingen i vårt samhälle för med sig en ökad komplexitet. Vi behöver alltså öka vår förmåga att hantera den ökande komplexiteten för att skapa konkurrenskraftiga produkter och resurssnåla, hållbara system.
Så vad kan du göra?
Lyckligtvis finns det beprövade metoder och verktyg att nyttja! Förutsättningen är dock att du först säkerställer din egen kompetens att nyttja dessa. Därför har vi satt ihop ett kurspaket där du kan lyfta din och din organisations kompetens på ett effektivt sätt genom mixad pedagogik.
Receptet innehåller en kurs i hur du utvecklar produkter och hela värdekedjan med ett system- och livscykeltänk, Systems Engineering, kombinerat med en kurs i kravhantering som ger dig effektiva metoder för att översätta behov i SMARTa krav som fungerar som den röda tråden i utvecklingsarbete liksom avtal, och slutligen en kurs att säkerställa att vi jobbar med samma information och konfiguration, Configuration Management. För när vi har koll, kan vi tillåtas oss att ha kul!
Den som kan bemästra komplexitet ökar sina chanser att bli morgondagens hjälte. För att bygga vidare på kända citat: ”Tänka och agera fritt är stort, att tänka och agera rätt är större!”
Gå 1, 2 eller 3 kurser – få rabatt och en helhetsbild!
Edlegio arrangerar tillsammans med Syntell de tre kurserna Systems Engineering (SE), Configuration Management (CM) samt Requirements Engineering (RE) i anslutning till varandra (9, 10 och 11 april) i samma kurslokal.
Kursinnehållet i de tre kurserna kompletterar varandra, hänger till stor del ihop metodmässigt, ger dig en helhetsbild över kompetensområdet och alla tre kurser levereras av Syntell. Det finns alltså en pedagogisk poäng i att gå flera kurser!
För dig som vill gå 1, 2 eller alla 3 kurser erbjuder vi rabatt enligt följande modell:
1 kurs: 7.900 kr ex moms (ordinarie pris)
2 kurser: 13.800 kr ex moms (2000 kr i rabatt)
3 kurser: 18.900 kr ex moms (4800 kr i rabatt)
Du läser mer om kursen System Engineering här..
Du läser mer om kursen Configuration Management här..
Du läser mer om kursen Requirements Engineering här..