ANNONS FRÅN INSPLORION

Framtidens sensorer är redan här

Insplorion är sensorteknikföretaget som startade som ett forskningsprojekt på Chalmers, blev ett bolag 2010 och som nu tar flera viktiga steg för att sätta sina sensorer på marknaden.

Publicerad Senast uppdaterad

– I början sålde vi tekniken enbart som forskningsinstrument, men nu har vi lyckats miniatyrisera den och fått den att fungera som sensorer som kan säljas som volymprodukt, säger Patrik Dahlqvist, vd på Insplorion.

För att nå slutkund inom ett första användningsområde har Insplorion gått ihop med IVL Svenska Miljöinstitutet för att erbjuda ett provtagningssystem för kvävedioxid. Insplorions kvävedioxidsensor kommer kombineras med IVL:s diffusionsprovtagare.

– Svenska kommuner kan nu testa den här lösningen till ett reducerat pris under en initial period, och vi får möjlighet att samla in referensdata som vi kan använda vid en bredare lansering, säger Patrik Dahlqvist.

Mätsystemet kan inte bara användas för att kontinuerligt övervaka halten av den farliga gasen kvävedioxid i luften, utan också vara en metod för att följa upp åtgärder.

– Dessa sensorer kan exempelvis vara ett sätt att studera effekten på luftföroreningar under och efter arbetet med Västlänken i Göteborg. På sikt ska sensorerna kunna spela en avgörande roll inom smarta städer-projekt, där till exempel trafik kan styras i realtid för att optimera luftkvalitet, säger Elin Langhammer, CTO på Insplorion, vars doktorsavhandling ligger till grund för mycket av Insplorions sensorteknik.

Insplorion har också ett annat stort projekt på gång som görs tillsammans med Chalmers och bränslecellsteknikföretaget PowerCell. Här används sensorplattformen för att detektera vätgas.

– Professor Christoph Langhammers forskargrupp på Chalmers har nu visat att de har tagit fram världens snabbaste vätgassensor. Vätgassensorn har funnits som ett möjligt affärsområde för oss under längre period, men nu känner vi att marknaden är redo, säger Elin Langhammer.

Vätgas och bränsleceller tros kunna bli ett viktigt komplement till batterier i omställningen till fossilfria bränslen. Sensorerna kan användas för att öka effektiviteten hos bränsleceller och öka säkerheten för fordonets vätgassystem. För energiomställningen kompletterar vätgassensorn Insplorions redan rullande batterisensorprojekt där tekniken optimerar drift av batterier.

– För tio, femton år sedan pratades det mycket om vätgas som möjlig teknik för energilagring och som fordonsbränsle, men sedan svalnade intresset och batterier blev huvudspåret, säger Patrik Dahlqvist och fortsätter:

– Men vi ser nu att marknaden har fått större tilltro till vätgas som energibärare i samhället igen. Teknologin har mognat och förståelsen för att det behövs flera kompletterande tekniker för att ställa om från fossila bränslen ökar.

Insplorion är ett ungt företag med tio anställda, nästa år planerar man att ta in några fler. Gemensamt för alla på Insplorion är den tekniska bakgrunden, men i övrigt är man en mix av kompetenser, nationaliteter och personligheter.

– Vi är ett gott gäng som trots olika inriktningar som försäljning, affärs- och teknikutveckling alla jobbar för att få ut våra sensorer på marknaden så att vi faktiskt kan göra skillnad för klimatet, säger Patrik Dahlqvist.

Läs mer om Insplorion här: www.insplorion.com

Faktaruta:

Insplorion är ett svenskt företag som vidareutvecklat en sensorplattform, NanoPlasmonic Sensing (NPS). Plattformen används idag inom tre huvudgrenar - gassensorer, batterisensorer och forskningsinstrument. Sensortekniken gör det möjligt att studera processer på ytor och i tunna skikt på nanonivå. Företagets sensorer syftar bland annat till att förbättra luftkvaliteten i våra städer och att förbättra batterier som används i exempelvis elbilar. Sensorerna har en viktig roll i klimatomställningen.