ANNONS FRÅN TELE2 FÖRETAG

Framtidens nätverk: intelligent och självlärande

Framtidens nätverk är intelligenta, självlärande och växlar sömlöst mellan WiFi och 5G. Följ med på en nätverksresa från förr till nu – och vidare till framtiden.

Publicerad Uppdaterad

Du som var med på 1990-talet – kommer du ihåg hur arbetsplatsen såg ut då? Fasta datorer. Arbetsstationer. Möjligen en dockningsstation att plugga in laptopen i. Allt var trådbundet. Enheterna anslutna till företagets LAN. Och i datorrummet på plan 3 fanns alla filservar.

Sedan hände något. Den trådlösa tekniken klampade in med stormsteg. Mobilanvändningen ökade explosionsartat, liksom användningen av surfplattor. Laptopen släpptes äntligen fri från dockningsstationen.

– De senaste åren har vi sett en exponentiell tillväxt av antalet uppkopplade enheter. Nu har vi Internet of Things på riktigt, säger Nicklas Dubén, Product Manager Network & Security inom Tele2 Företag.

Mobil revolution – även på nätverkssidan

Den mobila revolutionen på klientsidan har en motsvarighet på nätverkssidan. Företagens nätverk har förändrats enormt de senaste åren. Utvecklingen har gått från egna nät, till att tillåta att gäster kopplar upp sig, och vidare till lösningar där ”alla” kan ansluta – men bara till vissa delar, andra delar kan vara helt tillstängda.

Statiskt har blivit mobilt.

– Förr satte man upp infrastrukturen och så fanns den där. Nu är allt mycket mer dynamiskt – både när det gäller var enheterna kopplar upp och hur man får tillgång till data. Traditionellt sett fanns it-infrastrukturen i ett serverrum. Nu finns det i molnet. Allt är mer flexibelt, så även nätverken, säger Nicklas Dubén.

Allt detta ställer högre krav på it-avdelningarna i företag och organisationer. Att användningen är mycket mer mobil och flexibel är också en av anledningarna till att intresset ökar stadigt för tjänster som nätverk som service (eller Network as a Service, NaaS).

– Eftersom teknikutvecklingen går så oerhört fort kan det vara svårt för ett företag att upprätthålla den nödvändiga kompetensen. Då är Network as a Service ett sätt att köpa garanterad tillgänglighet och säkerhet. En annan fördel är att företaget slipper investera i hårdvara och i stället bara får kostnader för driften, säger Tom Åkerström, Product Manager Network & Security inom Tele2 Företag.

Läs om hur Tele2 Företag kan hjälpa er att framtidssäkra verksamheten.

Framtidens nätverk är självlärande

Hur framtidens nätverk kommer att se ut kan vi redan ana oss till. Helt klart är att frikopplingen från hårdvara fortsätter. Allt mer funktionalitet blir moln- och mjukvarubaserad och tar plats i själva nätverket, enligt Mathias Holmberg, Partner Vendor Manager på Tele2 Företag.

– Mer och mer intelligens, maskininlärning och artificiell intelligens kommer att kopplas upp direkt via nätverket i stället för att vara placerade i maskinerna eller enheterna själva, säger han.

En annan egenskap som Tele2 Företags experter ser hos framtidens nätverk är att mobilnät och WiFi kommer att interagera allt mer, en utveckling som redan pågår med privata mobila nät. På så sätt kan uppkopplade snabbrörliga enheter som förarlösa fordon sömlöst växla mellan olika uppkopplingar, beroende på vad som passar bäst.

– Nätverken kommer också att bli självlärande och kunna anpassa sig efter aktuell användning och trafik. När infrastrukturen blir smart ökar också möjligheten att höja säkerheten genom att stoppa olämplig eller riskfylld användning, tillägger Tom Åkerström.

Annonsinformation

Dagens nätverk

• Nyckelord: dynamiskt, mobilt, moln- och mjukvarubaserat.

• Möjligheter: NaaS, SD-WAN.

Framtidens nätverk

• Nyckelord: intelligent, självlärande, sömlöst.

• Möjligheter: nätverk anpassar sig efter användning, infrastruktur stoppar otillåten användning, sömlös växling mellan 5G och WiFi.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se