ANNONS FRÅN SCANRECO

Framtidens ingenjörer tar plats på radiostyrningsföretaget

Direkt från ingenjörsutbildning i Colombias näst största stad till jobb på ett multinationellt företag strax utanför Stockholm. ”På Scanreco har jag plats att växa”, säger applikationsingenjören Carolina Cardona Gómez.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Teamet på Scanreco Design Center har en viktig uppgift. I tätt samarbete med kunder och produktionsavdelning ser de till att Scanrecos produkter omvandlas till skräddarsydda lösningar för radiostyrning av kranar, maskiner och arbetsfordon.

– När en kund behöver en anpassad produkt hjälper vi till med designprocessen. Allt från att programmera till att designa etiketterna som ska sitta på enheten och skapa dokumentation för produktionsteamet. Vi översätter vad kunden vill ha till vad som är möjligt att göra, och tar det till produktion, förklarar Carolina Cardona Gómez.

Som Application Engineer fungerar hon som en brygga mellan slutkunden, distributörerna och Scanreco. Teamet på designcentret utvecklar också verktyg som vässar de interna processerna. Förbättringar på insidan reflekteras på utsidan, poängterar Carolina Cardona Gómez.

Barndomsdrömmen blev sann

Hennes resa till Scanreco började 960 mil bort, på andra sidan Atlanten.

– Alla i min familj har på olika sätt jobbat med att bygga och uppfinna saker, så att bli ingenjör har funnits i mina tankar hela tiden. Även om det är svårt att få tillgång till utbildning i Colombia har jag alltid vetat att jag ville studera. Jag var särskilt intresserad av robotik, säger Carolina Cardona Gómez.

Ett stipendium möjliggjorde ingenjörsutbildningen med inriktning mekatronik i hemstaden Medellín. Sista årets praktik tog henne till Sverige och Scanreco.

Erbjöds fast jobb

– Då var jag på produktionsavdelningen. Min dåvarande chef frågade mig om mina idéer och var väldigt hjälpsam. Tillsammans utvecklade vi några verktyg som produktionen använder i dag. Efter praktikperioden blev jag erbjuden fast jobb på Scanrecos designcenter, säger Carolina Cardona Gómez.

Det livsomvälvande beslutet att tacka ja till jobbet har hon inte ångrat (även om det tog ett tag att vänja sig vid den svenska vintern). Ingen dag på designcentret är den andra lik. Det gör jobbet både givande och utmanande.

– För mig är det viktigt att inte bli stillastående. Skulle jag haft ett jobb där varje dag var likadan och jag inte fick möjlighet att utvecklas hade jag inte trivts. På Scanreco har jag plats att växa, säger Carolina Cardona Gómez.

Framtiden i sikte

Hennes roll kräver flexibilitet, förmågan att arbeta tvärfunktionellt och viljan att bredda kunskapsbasen. Dessa egenskaper tror hon att alla ingenjörer kommer att behöva framåt.

– Det kommer inte längre att fungera att ha ett litet specialistområde. Vi ingenjörer är ofta väldigt fokuserade på ”vårt” område, men vi måste även vara öppna för vad som pågår runt omkring, säger Carolina Cardona Gómez och tillägger:

– Om jag fortsätter att framtidsspana tror jag även att det kommer bli viktigt att hålla tekniken human. Vi ser en snabb utveckling inom AI, och här behöver vi människor stå för det humana perspektivet. På Scanreco utvecklar vi produkter med operatören i fokus, för att skapa en säker och bekväm upplevelse. Det vill jag fortsätta göra även i framtiden.

Nyfiken på Scanreco? Läs mer här.

FAKTA

Om Scanreco

Scanreco har en lång erfarenhet av att utveckla professionella radiokontrollsystem. Företaget grundades 1984 i Södertälje och är i dag ett globalt företag med 400 anställda och ett centralt, avancerat utvecklingscenter i Stockholm. Scanreco levererar sina produkter till OEM-företag över hela världen.