ANNONS FRÅN ABB ROBOTICS

Flexibel produktion med kollaborativa robotar

Sida vid sida för en säker och effektiv produktion. ABB:s flexibla robotlösningar skapar möjligheter även för mindre företag att automatisera.

Publicerad Uppdaterad

ABB:s kollaborativa roboterbjudande gör det möjligt för en helt ny typ av kunder att investera i robotar. En flexibel lösning där människor kan arbeta sida vid sida med en industrirobot som är både säker och enkel att hantera skapar nya möjligheter till lönsam automation.

– Det finns stor potential hos fler industrier och företag att använda robotar. Har du någon typ av tillverkning så lovar jag att du kan öka produktivitet och konkurrenskraft och dessutom få en bättre arbetsmiljö med våra lösningar, säger Susanne Timsjö, försäljningschef på ABB Robotics Sverige.

Bra och säker arbetsmiljö

Genom att utrusta industrirobotar med sensorer och avancerad mjukvara har ABB skapat en lösning där människa och robot på ett säkert sätt kan arbeta tillsammans. ABB:s säkerhetscertifierade mjukvara för robotstyrning tillåter operatörer att jobba sida vida sida med robotar utan extra skyddsåtgärder eller stängsel. Att roboten automatiskt saktar ner hastigheten när människan befinner sig i närheten gör det möjligt att integrera den i verksamheten, och förutom produktivitets- och säkerhetsvinster kan roboten även bidra till att exempelvis minska förslitningsskador. Lyft, plockning, paketering och andra repetitiva arbetsuppgifter är exempel på sysslor som med fördel kan skötas av en robot – även i mindre tillverkningsföretag.

Läs mer om ABB:s kollaborativa erbjudande

– Därför vill vi stötta mindre och medelstora företag som kanske inte tänker robot idag att komma igång. Genom att låta roboten göra det den är bra på, samtidigt som människan gör det hon är bättre på, lyfts både effektivitet, kvalitet och arbetsmiljö, säger Susanne Timsjö.

Med en robot på produktionsgolvet tas ytterligare steg bort från forna tiders skitiga och bullriga industrimiljöer. När rekrytering ofta är en utmaning är en modern, säker och faktiskt även roligare arbetsmiljö viktig för att attrahera framtida medarbetare och behålla den personal man har.

– Robotteknik ger bättre arbetsmiljö för alla. Roboten tar bort smutsiga, monotona och farliga jobb i industrin. När montörer i stället blir operatörer skapas en attraktiv arbetsplats där medarbetare trivs – och dit nästa generations medarbetare gärna söker sig, säger Susanne Timsjö.

Läs mer om ABB:s kollaborativa robotpaket

Enkelt investera och använda

För att underlätta robotiseringen för mindre företag har ABB skapat två kollaborativa paketerbjudanden, CAP 1200 och CAP 1600. De är utmärkta för flexibel produktion och passar företag som behöver effektiva lösningar för mindre volymer, som hanterar många olika variationer eller tillverkar produkter med kortare livslängd. Att man med hög säkerhet kan arbeta nära roboten utan att stänga av den gör produktionsomställningarna enkla.

I paketen från ABB ingår robot, sensorer och mjukvara. Verktyget RobotStudio, som gör det möjligt att programmera och simulera applikationer i VR, är också en del av paketen. Avancerad teknik är bara ett viktigt element i ABB:s leverans – stöd vid installationen är också mycket betydelsefullt. ABB finns nära sina kunder över hela landet, och i ett kollaborativt robotpaket ingår alltid stöd från en tekniker som på plats hjälper kunden att komma i gång med en effektiv och säker lösning.

– Vi har gjort det enklare för fler att investera i en robot. Robotar har funnits i 45 år, och är inte längre bara lämpliga för stora industriella produktionslinor. Med ABB:s nya lösningar behöver man inte ha höga volymer för att räkna hem investeringen. Det öppnar möjligheter för fler industrier att med hjälp av robotar öka konkurrenskraft, kvalitet, produktivitet och säkerhet, säger Susanne Timsjö.

För mer information, besök ABB:s hemsida